Da hun kom inn på studenthjemmet ifjor høst tenkte hun at det ikke var nødvendig å pakke ut bagasjen. At hele greia bare hadde vært et merkelig innfall.

– Jeg ville bare skaffe meg internett og booke billett hjem med én gang, sier Victoria Løken (22).

I forstadslandskapet utenfor Moskva var ingenting som hjemme, men det er her MGIMO – Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk – ligger. Her har det russiske utenriksdepartementet utdannet diplomater siden 1944. Ifjor lettet myndighetene på sløret. Løkens kull er det aller første på den engelskspråklige bachelorgraden i internasjonale relasjoner.

Les DN Talent-bloggen her!
Les flere saker om studier i utlandet her!

49 mill. til samarbeid

Forrige studieår var Løken én av seks nordmenn som tok en hel grad i nabolandet i øst. 61 var på utveksling, ifølge tall fra Lånekassen. Totalt er antallet norske studenter i Russland mer enn halvert på fem år.

Siden 2011 har det samtidig blitt brukt 49 statlige millioner på å styrke samarbeidet.

– Vi har ingen gode svar på hvorfor det er sånn, men vi har et generelt bilde av norske studenters vei ut i verden. De reiser i veldig stor grad til engelskspråklige land.

– Det er få engelskspråklige tilbud på russiske universiteter, sier Herdis Kolle, seniorrådgiver i Senter for internasjonalisering av utdannelse (SIU).

DIPLOMATFABRIKK. Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk (MGIMO) ligger i en av Moskvas forsteder.
DIPLOMATFABRIKK. Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk (MGIMO) ligger i en av Moskvas forsteder.
MGIMOs internasjonale profil og engelskspråklige linje er et av få unntak, påpeker hun.

I samme periode er antallet russiske studenter i Norge doblet. Ifjor var 1700 russere registrert ved norske universiteter og høyskoler.

Universitetet i Nordland (UiN) har i 20 år samarbeidet med russiske universiteter, og har 15 avtaler med ulike institusjoner i nabolandet. Ifjor var 400 russere registrerte som studenter ved UiN. Universitetet sendte 17 norske utvekslingsstudenter «i retur» i samme periode.

SIU er et statlig forvaltningsorgan under Kunnskapsdepartementet og har blant annet ansvar for å koble norske og utenlandske universiteter gjennom samarbeidsprogrammer. Så langt i programperioden 2011 til 2016 har 16 norske institusjoner fått totalt 49 millioner til samarbeid med russiske universiteter.

– Hva slags effekt har bevilgningene hatt?

– Disse samarbeidsprogrammene har ulike målsetninger. Generelt har de sørget for mer samarbeid mellom norske og russiske institusjoner, som har gitt et faglig utbytte på begge sider, sier Kolle.
 

«For spesielt interesserte»

Utfordringen er å få like mange nordmenn til å reise til Russland som omvendt.

– Hadde vi hatt svaret på hvorfor det er så få, hadde vi gjort noe med det. Det skyldes nok ikke økonomi, vi har gode stipendordninger for dem som vil studere i Russland. I dag har vi ikke nok søkere til disse, sier Sverre Rustad, spesialutsending for utdannelse, forskning og teknologi ved ambassaden i Moskva.

– Noen tips til nordmenn som vurderer Russland?

– Jeg synes norske studenter godt kan være mer eventyrlystne når det kommer til Russland. Det er ingen grunn til at det skal være vanskeligere å reise til Russland enn til Kina.

Victoria Løken endte til slutt med ikke å booke returbillett likevel. I stedet gikk hun ut på kjøkkenet på studenthjemmet, fant en jente fra Moldova som ga henne te, kake og internett – og snakket varmt om universitetet.

– Så kom romkameraten min som allerede hadde vært der en måned. Etter å ha møtt folk ble ting bedre, sier hun.

Nå drar Løken snart tilbake til Russland for å begynne på det andre året av bachelorgraden – og hun skal blogge for DN Talent.

Det er skole fra ni til fire, mandag til lørdag, lekser, undervisning i tre språk, og russisk grammatikk på kveldene. Løken sier hun alltid har hatt en uforklarlig dragning mot Russland, og kom over studiet da hun googlet studiemuligheter ifjor.

– Det er veldig spennende, Russland har en rik historie og kultur. Men det er for spesielt interesserte, sier hun.


Her kan du leser flere saker om å studere i utlandet

I høst kan du lese ukentlige oppdateringer fra Victoria Løken og tre andre norske utenlandsstudenter. Her er de nye DN Talent-bloggerne:

Victoria Løken (22) i Russland

Hatice G. Yayla (26) i USA

Haakon Berge Wiken (19) i Skottland

Siren Borge (18) i Hong Kong

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.