– Jeg vet fremdeles ikke hva det står i den selskapsavtalen, men det er egentlig ikke så viktig.

Dan Bjørke (28) er akkurat ferdig med det ukentlige møtet med sin kinesiske partner. Som utvekslingsstudent i Kina fra BI skrev Bjørke bacheloroppgaven sin for Ying Kangs firma. Bjørke bestemte seg for å bli i Kina, og sammen startet de selskapet NorVisdom Consulting for å hjelpe nordiske bedrifter inn på det kinesiske markedet.

– Ting kritiseres ikke så tydelig i kinesiske forretningsmøter. Sinne og frustrasjon holdes unna, slik at ingen mister ansikt, sier han.

Her kan du flere lese saker fra DN Talent om studier i utlandet

Selv om kineserne er opptatt av å vise respekt i møterommet, forsikrer Bjørke om at man får tilbakemelding på andre arenaer.

– Hvis jeg inviteres på middag av Ying vet jeg at ting er topp. Om jeg ikke blir invitert er det noe som er galt.

DN Talent har snakket med flere unge nordmenn som jobber i utlandet. Les om hvordan Kristian Monsen Røkke (31) gikk fra rørleggerjobb til toppstilling i USA.

Å gjøre business i Kina uten å bygge et nært forhold med handelspartneren er umulig, ifølge Bjørke. I løpet av tre år i Kina har han rukket å ta en master i kinesisk jus og starte fire selskap. På veien har han lært mye om kinesisk kultur.

– En nordmann kan ikke skrive en kontrakt i Norge og sende den til Kina. Det er det personlige vennskapet som forplikter kineserne til å yte, det kalles guanxi.

NÆRT FORHOLD NØDVENDIG. Dan Bjørke har startet konsulentselskapet NorVisdom i Shanghai, her sammen med businesspartner Ying Kang og hans kone. – Hvis jeg inviteres på middag av Ying vet jeg at ting er topp.
NÆRT FORHOLD NØDVENDIG. Dan Bjørke har startet konsulentselskapet NorVisdom i Shanghai, her sammen med businesspartner Ying Kang og hans kone. – Hvis jeg inviteres på middag av Ying vet jeg at ting er topp. (Foto: Privat)
 

Ydmykhet og pragmatisme

Reisen fra Lillehammer til Shanghai er lang, og kulturforskjellene er mange. Bjørke mener ydmykhet er nøkkelen til suksess i Kina.

– Kineserne er veldig stolte av kulturen sin, og det blir ikke nødvendigvis godt mottatt om en nordmann skal ha mye meninger om den.

Her kan du leser flere saker fra DN Talent om jobb og karriere

Bjørke har lært å sette stor pris på kulturelle aspekter ved kinesisk forretningsvirksomhet som i utgangspunktet kan virke avskrekkende på nordmenn.

– Vi blir enige om en strategi i et møte, men om noe forandrer seg og kineserne ikke lenger mener det er den beste løsningen gjør de noe helt annet, sier han.

– Den ustoppelige pragmatismen er slitsom om man ikke er forberedt på det, men etter hvert blir man bare utrolig imponert over kinesernes endringsevne.

Nordmann i Kina

Med kun tre dager sommerferie og hele tre timer kinesiskundervisning hver morgen lever Bjørke et hektisk liv i den myldrende storbyen.

– Shanghai er en helt fantastisk by. Alle her er i samme situasjon, de er langt hjemmefra og vil bli kjent med nye mennesker.

Han har ikke opplevd noen problemer som nordmann i Kina, og mener flere burde våge å satse på det voksende kinesiske markedet.

– Å gjøre business i Kina er ikke noe vanskeligere for en nordmann enn for noen andre. Vær nysgjerrig og ydmyk, da kommer du langt, sier Bjørke.

 

Les om flere unge nordmenn i utlandet:

Som 14-åring bestemte Vilde (25) seg for å jobbe for FN når hun ble stor

- Her snakker alle tre eller fire språk

Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider

Her kan du leser saker fra DN Talent om studier i Norge

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.