Hvert år utbetaler Lånekassen over én milliard kroner i støtte til skolepenger for norske utenlandsstudenter.

Syv land mottok 92 prosent av skolepengestøtten som ble utbetalt i studieåret 2013-2014, viser en ny rapport fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Norske utenlandsstudenter ender dessuten i stor grad opp på de samme universitetene.

Halvparten går til topp 30

De 30 institusjonene som mottok mest skolepenger fra nordmenn fikk tilsammen 462 millioner kroner, fordelt på 5285 betalende studenter, i 2013-2014.

Det betyr at nesten halvparten av studentene og utbetalingene går til et trettitalls utenlandske institusjoner, heter det i rapporten.

Les også: 5 tips til billigere utenlandsstudier (DN+)

Ett universitet fikk 38,5 mill.

En gjennomgåelse DN har gjort viser at 26 av de 30 institusjonene som mottok mest skolepenger fra Lånekassen har egne agenter eller samarbeidspartnere i Norge.

Agentbyråene tjener penger på å rekruttere nordmenn til utenlandske institusjoner de samarbeider med. Agentene er vanligvis norske og hjelper studentene med søknadsprosessen. (Saken fortsetter under).

 

Agentbyrået Across The Pond rekrutterer til hele 11 av studiestedene på topp 30-listen. De er rådgivere for Kingston University som er det desidert mest populære studiestedet for nordmenn i Storbritannia.

Universitetet mottok alene 38,5 millioner kroner i skolepenger fra Lånekassen, som kom via 412 norske studenter i studieåret 2013-2014. Studiestedet er lavt ranket på internasjonale rankinglister som Times Higher Education og ARWU.

Les mer om Kingston her: Agentbyrå hjelper rundt 2000 norske studenter i året

Konstituert SIU-direktør Gro Tjore stiller spørsmål ved valgene mange norske utenlandsstudenter tar.

– En del, særlig i Storbritannia og USA, velger å gå på en institusjon som ligger lavt på nasjonale rangeringer, og er lette å komme inn på. sier Tjore.

Hun mener det kan forklares med at de populære institusjonene er gode til å markedsføre seg mot norske studenter.

DN førsøkte å få en kommentar fra Across The Pond fredag, men lyktes ikke.

– Litt bekymringsfullt

DN skrev i august ifjor at SIU har kartlagt at én av tre norske studenter i USA går på et universitet der over halvparten faller fra.

Gjennomføringsgrad er et kriterium amerikanske myndigheter for å si noe om skolens kvalitet.

– Det er litt bekymringsfullt at mange norske studenter går på institusjoner med lav gjennomføringsgrad. Vi kan selvfølgelig ikke utelukke at enkeltindivider kan få en god utdannelse, opplevelse og jobb etterpå når de går på en slik institusjon. Men det er et sammenfall mellom hvordan institusjonene markedsfører seg og antall norske studenter som går der, sier Tjore.

Kunnskapsdepartementet har nylig satt ned en arbeidsgruppe som SIU leder. Denne skal jobbe for at nordmenn som vurderer utenlandsstudier skal få bedre informasjon om kvaliteten på utdannelsen.

– Det blir viktigere og viktigere fremover fordi kostnadene er så store. Ingen er tjent med å sitte med en stor gjeldsbyrde, sier Tjore.

Disse mottok mest

Oversikten viser de 30 utenlandske institusjoonene som mottok mest skolepenger fra Lånekassen i studieåret 2013-2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.