I morgentimene på tirsdag koster en bitcoin 11650 dollar. Dette er nok en rekord og en oppgang på 1415 prosent på ett år, ifølge DN Investor. Eksperter advarte da kursen passerte prisen på en unse gull i januar. Nå nærmer bitcoin-prisen seg ti ganger gullprisen.

– Et giftig konsept

Listen over advarsler mot bitcoin er lang. På tirsdag forsøker Stephen Roach, som er tidligere sjeføkonom for Morgan Stanley og ledet finansinstitusjonen gjennom finanskriser i Asia, å mane til edruelighet. Han er for tiden seniorforsker ved Yale University.

– Dette er et giftig konsept for investorer, sier han i et intervju med CNBC Asia på tirsdag.

Han karakteriserer bitcoin-rallyet som en «farlig og spekulativ boble». Roach er en anerkjent økonom.

– Bitcoin er det mest loddrette mønsteret jeg har sett i hele min karriere, sier Roach.

For ett år siden lå bitcoin-kursen på 750 dollar. Det er under to måneder siden den brøt gjennom 5000 dollar. Siden den gang har kursen mer enn fordoblet seg. For fem år siden var prisen for en bitcoin 13,3 dollar.

Klare til å shorte

Fra neste mandag vil det bli mulig for vanlige investorer å handle futures i bitcoin via opsjonsbørsen CBOE Global Markets. En uke senere vil derivatbørsen CME i Chicago gjøre det like enkelt å investere i bitcoin som det er å satse på olje, gull eller andre råvarer.

Nasdaq planlegger å åpne opp for handel i kryptovalutaverdipapirer i første halvdel av 2018.

Dette vil også gjøre det mulig å «shorte» bitcoin. Dette innebærer å låne et verdipapir, i dette tilfelle bitcoin, som deretter selges med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt når kursen har falt.

– Enkelte ser på bitcoinmarkedet som et av de beste short-mulighetene noensinne, sier partner Lou Kerner hos Flight VC, som investerer i kryptovalutaer til Bloomberg.

– Interessant konsept

Eksperter er i tvil om dette vil føre til et kraftig fall i bitcoin-kursen – eller om det vil sende den til nye rekorder.

– Folk tar feil hvis de tror at den allerede volatile bitcoin-kursen er en klar short-kandidat. Noen tradere vil være ivrige etter å shorte bitcoin når futures blir lansert, men det er langt større beløp som står klar til å være med på dette på lang sikt, sier grunnlegger Ari Paul hos hedgefondet BlackTower Capital og tidligere porteføljeforvalter for University of Chicago til Bloomberg.

Ifølge Bloomberg står hedgefond klare med kapital som skal settes inn i dette markedet. Britiske Man Group forvaltet 103,5 milliarder dollar i september, ifølge Marketwatch.

– Konseptet rundt digitale valutaer er interessant. Det er ikke en del av vårt investeringsunivers nå, men det kan bli det. Hvis CME ser en fremtid med bitcoin vil det være det, sa konsernsjef Luke Ellis hos det britiske hedgefondet Man Groups Reuters i november.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Den schizofrene høytiden
Kjetil Wiedswangs julekalender: Julen er samvittighetsskvisens høytid, og det vil den fortsette med å være.
01:17
Publisert: