Mistenker nettverk av daytradere i Sverige for å manipulere aksjekurser.

Mistanken er at nettverket skal ha manipulert kursene i store likvide selskaper med mål om store gevinster. Mistankene baseres på en rekke varslinger til den svenske Ekobrottsmyndigheten, tilsvarende Økokrim i Norge, som det har nøstet videre i, skriver Dagens Industri (DI).

– Vi har fått kjennskap til, og har usedvanlig sterke mistanker om, at det finnes privatpersoner i form av daytraders som kan påvirke kursene i virkelig store likvide selskaper, sier aktor hos svenske Økokrim Jan Leopoldson til DI.

De mistenkte personene benytter seg av såkalt «layering».

– Risikerer å kjøpe aksjer på feilaktige kurser

Det går ut på at man forsøker å få opp prisen på en aksje for deretter å selge til en høyere pris. Det skjer at det legges inn en rekke ordre for å skape inntrykk av dybdelikviditet. For eksempel mange kjøpsordre som gir inntrykk av at det er stor interesse for en aksje, slik at kursen presses opp. Men når andre investorer så legger inn sine ordre basert på dette, og daytraderne har fått solt aksjene sine, er de ikke-reelle kjøpsordrene allerede trukket fra systemet.

– De kan gjøre en million på en dag, sier Leopoldson til avisen.

Nettverket sies å bestå av ti til femten personer, og politiet i Sverige har foretatt husransakelser og etterforskningsarbeid. Så langt er imidlertid ingen personer anholdt.

– Fordi de påvirker kursene i store selskaper kan store institusjonelle investorer rammes i tillegg til private investorer. Pensjonsfond og andre risikerer å kjøpe aksjer på feilaktige kurser, sier Leopoldson til DI.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette får milliardær Kjetil Holta til å rødme
01:49
Publisert: