Pessimismen fra USA, hvor amerikanske Dow Jones falt med 1,8 prosent på onsdag og de andre nøkkelindeksene også endte lavere, spredte seg over Stillehavet til Japan torsdag morgen. Nikkei-indeksen startet med et fall på 1,25 prosent. Det har vært høy volatilitet i hele januar.

Kina-børsene var også svakt ned.

– I fyr og flamme

Kina og Singapore er de eneste landene som har lagt frem detaljerte, økonomiske statistikker for fjoråret. Kina, som er verdens nest største økonomi, fikk den nest svakeste årsveksten på over 30 år, med en vekst på kun tre prosent. Målet er nesten det dobbelte.

Det er betydelig skepsis til de økonomiske statistikkene. Fasiten kom vel to uker etter at fjoråret ble avsluttet. I motsetning til land som USA, Japan, Tyskland og Sør-Korea, vil ikke Kina revidere eller justere statistikkene senere.

«Det er svært overraskende at statistikkene for desember ikke var dårligere, gitt den store koronasmittebølgen som pågikk hele måneden», skriver den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs i en rapport.

Det er også store forventninger til at aktiviteten i Kina vil skyte fart om noen måneder.

– I andre halvdel tror jeg den kinesiske økonomien vil være i fyr og flamme. Det kommer til å bli veldig, veldig viktig for resten av verden, sier konsernsjef José Viñals i storbanken Standard Chartered til CNBC fra Davos.

Han føyer til at han tror Asia og Midtøsten vil stå bak veksten i verdensøkonomien i 2023.

Fortsatt krisestemning

Det er stor usikkerhet rundt pandemien i Kina og hvordan smittesituasjonen, kombinert med den kommende feiringen av «harens år», vil påvirke produksjonen og aktiviteten i landet. Nesten 300 millioner migrantarbeidere ventes å forflytte seg ved kinesisk nyttår.

Bloomberg skriver på torsdag at den kinesiske nyttårsfeiringen kan føre til omfattende forstyrrelser og forsinkelser ved fabrikker. Dette er første gang fabrikkarbeidere kan reise uten pandemirestriksjoner siden 2019.

– Kinesere liker alltid å spare penger, men nå føler de at det er en krise etter tre år med pandemi, sier fabrikkeier Li Chongqing, som vil gi ansatte en månedslønn i bonus hvis de er tilbake på jobb før 5. februar, til nyhetsbyrået.

Finansinstitusjonen ANZ mener at kinesiske myndigheter ønsker en stabil vekst de neste 12 årene, på 4,7 prosent årlig. Analytikerteamet mener de to neste månedene vil være avgjørende for Kina.

– Uten strukturelle justeringer kan fordelene fra en gjenåpning forsvinne raskt. Myndighetene kan også trekke tilbake støttetiltak hvis økonomien tar seg kraftig opp i første halvår, skriver ANZ.

Haltende inn i 2023

Japan, som er verdens tredje største økonomi, la frem handelstall torsdag morgen. Disse viser en eksportvekst på 11,5 prosent, mens eksportvolumet økte med kun tre prosent. Det har vært store bevegelser i valutaen, og dette gir utslag på de internasjonale handelsstatistikkene.

– Eksporten kommer haltende inn i 2023, skriver makroøkonom Darren Tay hos Capital Economics i et notat.

Analyse- og rådgivningsselskapet mener at den japanske handelen vil fortsette med å svekke seg de neste månedene. Inflasjonen er den høyeste på 40 år, på nesten fire prosent, men sentralbanken valgte å ikke komme med endringer under rentemøtet på onsdag.

Styringsrenten er dermed fortsatt negativ. Økonomiminister Yasutoshi Nishimura forsvarte sentralbankens beslutning under en debatt i Davos, hvor World Economic Forum avholdes.

– På nåværende tidspunkt er veien fremover for økonomien uklar. Derfor skjønner jeg sentralbankens beslutning om å ikke endre pengepolitikken. Jeg føler at private selskaper endelig er i ferd med å starte motorene, sa Nishimura, og viste blant annet til at storselskaper har lovet lønnsvekst til ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.