Danmark «skriker» etter ingeniører.
En prognose fra Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) ved årets begynnelse viser at det totalt vil mangle 10.000 ingeniører og naturvitenskapelige kandidater i 2025.
Men allerede nå er ingeniørmangelen akutt for mange danske selskaper. Ledigheten blant ingeniører i Danmark er på rekordlave 2,1 prosent.
– Ingeniørmangelen er så katastrofal at noen selskaper av ren nød må sende ingeniørjobber ut av landet. De kan rett og slett ikke «spa opp» arbeidskraften her hjemme, sier Juliane Marie Neiiendam, leder av Ansattes Råd hos IDA, til Danmarks Radio (DR).
– Kunne gitt mange penger i skatt
Ifølge en rundspørring IDA har gjennomført forventer 18 prosent av knappe 80 toppledere som foreningen har snakket med å outsource oppgaver til utenlandske ingeniører i løpet av året. I 2016 svarte 13 prosent i en lignende undersøkelse at de allerede hadde sendt oppgaver til ingeniører i utlandet.
Som utgangspunkt mener Ingeniørforeningen i Danmark ikke at det er et problem at danske selskaper henter hjelp i utlandet.
– Vi så helst at man kunne løse oppgavene i Danmark i stedet for å outsource til Kina, India og Ukraina. Det kunne gitt mange penger i skatt som kunne brukes på velferd hvis det var mulighet til å ansette innenfor Danmarks grenser, sier Neiiendam til DR.
Arbeidsgiverforeningen Dansk Industri sier ifølge DR at veksten blir mindre når arbeidsoppgaver sendes ut av landet, og at det også kan gå ut over arbeidsplassene og bety at kunnskap går tapt.
Foreningen etterlyser politisk handlekraft og bedre rekrutteringsvilkår så danske selskaper kan hente den arbeidskraften de trenger til Danmark.
– Fullstendig uholdbar situasjon
Nå kan foreningens bønner bli hørt.
Utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg fra partiet Venstre sier det er en fullstendig uholdbar situasjon at det mangler kvalifisert arbeidskraft i Danmark, og hun vil gjøre selskapenes adgang til utenlandsk arbeidskraft lettere, skriver DR.
I dag må for eksempel danske selskaper dokumentere medarbeiderens lovlige opphold i landet gjennom hele ansettelsen. Alt tyder også på at en av ministerens planer er å senke den nåværende beløpsgrense om at personer fra land utenfor EU i dag må tjene minst 418.000 danske kroner (i overkant av 530.000 norske kroner) i året for å kunne jobbe i Danmark.
Det siste møter imidlertid motbør fra både de danske Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.
Ingeniørforeningen i Danmark anslår at over 6000 utenlandske ingeniører allerede i dag står på lønningslistene til danske selskaper.(Vilkår)