Umiddelbart etter at USA økte tollsatsene uttalte det kinesiske handelsdepartementet at de vil svare med mottiltak. De sa ikke noe om hvilke tiltak det er snakk om.

Til tross for den varslede katastrofen var det ingen panikk på asiatiske børsene fredag morgen.

Investorene synes å ha fått en ny tro på at det vil gå mot en løsning, basert på de nyhetene som har kommet gjennom mediene i løpet av morgentimene. Shanghai-børsen stiger 1,1 prosent og ved Shenzhen-børsen er 1,9 prosent. Hong Kong-børsen er opp 0,5 prosent.

Selv om USA har økt straffetollene vil det variere hvor lang tid dette tar før det slår ut. Det er produkter som forlater Kina etter klokken seks fredag morgen som blir ilagt straffetoll idet de lander i USA.

Kontainerskip tar nesten tre uker fra Kina til den amerikanske vestkysten. Smarttelefoner og annen elektronikk, som går med fly, vil merke dette i løpet av dagen.

«Vakkert» Kina-brev

Den amerikanske presidenten sendte sjokkbølger gjennom finansmarkedene ved inngangen til uken da han sa USA vil mer enn doble straffetollene på kinesisk import ved midnatt natt til fredag (6:01 norsk tid).

Årsaken er at Kina ønsket å endre avtaleteksten i en foreløpig avtale.

Børsverdier på over 2100 milliarder dollar (18.400 milliarder kroner) har forsvunnet fra den globale børsindeksen MSCI AC World Index etter Trumps to twitter-meldinger natt til mandag.

Trump var i godt humør da han møtte pressen i Det hvite hus på torsdag ettermiddag – like før en kinesisk delegasjon skulle sette seg ned sammen med amerikanske forhandlere.

– Det er mulig de får det til. De er alle her. Visestatsministeren er en av de mest respekterte mennene i toppledelsen i Kina. Han kommer, sa Trump.

Visestatsminister Liu He hadde med et brev fra president Xi Jinping til Trump.

– Et vakkert brev, sa Trump.

«Fantastisk alternativ»

I timene før fristen gikk ut hadde He middag med blant andre handelsrepresentant Robert Lighthizer og finansminister Steven Mnuchin. Timer før fristen gikk ut, og det skulle innføres straffetoll, var det helt åpent hva som kunne skje.

– Jeg har ingen anelse hva som vil skje. Vi vil finne ut om Kina i kveld. Jeg har startet papirarbeidet, sa Trump om planene om å innføre straffetoll på 25 prosent på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar i året.

Handelsrepresentant Robert Lighthizer sa etter en middag at det ikke er kommet et gjennombrudd, og at samtalene skal fortsette på fredag.

Trump er ikke en motstander av straffetoller og mener straffetoll mot Kina vil innbringe over 100 milliarder dollar i den amerikanske statskassen. Dette beløpet er avvist av spesialister, som mener amerikanske forbrukere og selskaper blir sittende igjen med regningen.

– Straffetoll er et fantastisk alternativ til en handelsavtale, sa president Donald Trump.

Kan ramme amerikansk landbrukssektor

Så langt i handelskrigen har Kina svart med samme mynt når USA har økt straffetollene. Denne gangen vil det være begrenset hvor mye de kan øke tollsatsene, fordi det meste av amerikansk eksport til Kina allerede er tollbeleagt.

Derfor vil Kina sannsynligvis bruke andre metoder for å ramme amerikanske interesser. Hva de vil foreta seg er ikke kjent.

Kina eier amerikanske statspapirer verdt 1100 milliarder dollar. Dette er mer enn noe annet land. For Kina er dette en trygg havn å plassere deler av valutareservene på 3100 milliarder dollar. Eksperter tror det er lite sannsynlig at Kina vil dumpe statspapirer da dette vil ramme Kina.

En mer sannsynlig reaksjon er at Kina går mer målrettet til verks mot blant annet den amerikanske landbrukssektoren. Eksporten av soyabønner til Kina kollapset i fjor da handelskrigen startet. Etter forhandlingene startet i januar har Kina startet import igjen.

– Det er enkelte enkle ting Kina kan foreta seg, blant annet med soyabønner, sier forsker Brad Setser ved tenketanken Council on Foreign Relations til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.