Nesten alle valutaene i fremvoksende markeder har falt de siste seks månedene mot amerikanske dollar. Den siste uken har markedsuroen spredt seg til India og Indonesia, hvor valutaene har falt til rekordlave nivåer mot amerikanske dollar.

– Vi ser en tillitskrise i fremvoksende markeder og det er en viss smitteeffekt, sier pengeforvalter Pablo Goldberg hos Blackrock til Bloomberg News.

– Må være svært modig

Kursen på den argentinske valutaen er halvert mot amerikanske dollar i år. I Tyrkia har lire falt kraftig. Ikke engang under finanskrisen for 20 år siden i Asia var den indonesiske valutaen svakere enn den har vært denne uken.

– Med de kortsiktige valutabevegelsene er det vanskelig å hoppe inn, sier Goldberg i et intervju.

Internasjonale investorer økte investeringene i fremvoksende markeder med kun 2,2 milliarder dollar i august. I juli var beløpet seks ganger høyere, ifølge Institute of International Finance.

Børsnedgangen for fremvoksende markeder har vart i 223 dager. For valutaene er det på over 150 dager. Dette er den lengste nedgangen siden finanskrisen for ti år siden. Det nærmeste en kommer var da den amerikanske sentralbanken begynte å forberede nedtrappingen av støttekjøp av rentepapirer, såkalt «paper tantrum» i 2013.

– Det er riktig når investeringsguruer sier at du tjener mest når du går mot strømmen. Men du må være svært modig for å kjøpe i et marked som dette, sier pengeforvalter Tony Hann hos Blackfriars Asset Management til Bloomberg.

– Slag fra begge sider

Valutasvekkelsen i fremvoksende markeder i Asia vil ramme den økonomiske veksten. På Filippinene, som har hatt en av de høyeste vekstratene i Asia de siste seks årene, er prisveksten på over 6,4 prosent. Valutaen har falt med nesten ti prosent i år mot dollar.

Høyere obligasjonsrenter i Indonesia og Filippinene vil påvirke realøkonomien og gjøre det dyrere for staten og selskaper å betjene lån. Det er hovedårsaken til at vi har nedjustert vekstprognosene til under konsensus neste år for begge land, sier seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en kommentar.

Nøkkelindeksen ved Jakarta-børsen falt med 3,7 prosent på onsdag. Manila-børsen har fortsatt nedgangen på torsdag med 1,8 prosent.

Det forventes at den amerikanske dollaren vil styrke seg videre når Fed (sentralbanken) kommer med nye forventede renteøkninger.

– Det kommer et slag fra begge sider. En høyere rente og en sterkere dollar gjør det vanskelig å tilbakebetale. Det skremmer investorer. De ser på disse landene og tenker at «nå er lånebyrden høyere, det øker sannsynligheten for mislighold og jeg bør komme meg ut», sier forsker Joseph Gagnon ved tenketanken Peterson Institute for International Economics til den amerikanske nyhetstjenesten NPR.org.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Han var verdensøkonomiens mektigste gjennom tiår, og «alle» lyttet til hans mantra
Da krisen slo inn, ble de tatt fullstendig på sengen.
01:57
Publisert: