Etter USAs president Donald Trumps angrep på Tyskland under en frokost med Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg, og flere krasse meldinger på Twitter, var det mange som pustet lettet ut da det ble kjent at Nato-landene var enige om en felles slutterklæring onsdag kveld.

Så kom torsdagen.

I morgentimene gjenopptok Trump den harde kritikken av de europeiske landene på Twitter, før det rundt lunsjtider kom meldinger om at medlemslandene var samlet i et krisemøte.

Flere medier meldte at Trump truet med å gå solo med mindre de allierte økte forsvarsbudsjettene sine umiddelbart.

Og da Trump kom ut fra møtet var det en strålende fornøyd president som møtte verdenspressen.

– Vi har hatt to fantastiske dager her. Alle er blitt enige om å øke forsvarsbudsjettene sine, sa han.

– Jeg har vært bestemt og latt dem vite at jeg ville bli ekstremt misfornøyd hvis de ikke øker forsvarsbudsjettene sine.

«Svekker alliansen»

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen mener det var en Trump i kjent stil som møtte pressen.

– De siste dagene har han oppført seg akkurat som vi kjenner han. Han går hardt ut den ene dagen, og modererer seg den neste. Problemet med denne stilen er at den etterlater usikkerhet hos medlemslandene. Disse stadige utspillene svekker alliansen, sier han.

I 2014 ble Nato-landene enige om å øke forsvarsbudsjettene sine til 2 prosent av bruttonasjonalproduktene sine innen 2024. På pressekonferansen hevdet Trump at de allierte hadde forpliktet seg enda sterkere og enda raskere. Dette ble raskt avvist av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi publiserte en felleserklæring i går. Den er veldig detaljert, og bekrefter målet om to prosent innen 2024. Det er alt.

Den franske presidenten avviste også at Trump hadde truet med å melde seg ut av alliansen.

– President Trump truet aldri, hverken offentlig eller privat, å trekke seg ut av Nato, sa han.

Også statsminister Erna Solberg (H) avviste at Trump kom med slike trusler.

– Jeg oppfatter ikke at han på noe tidspunkt skal ha sagt at han ikke skulle delta i Nato. Det tror jeg vil være en helt feil tolkning av det som ble sagt i møtet, sier hun.

Vil ha fire prosent

I månedene før toppmøtet har Trump kommet med kraftige utspill mot sine allierte. Han mener USA tar en altfor stor del av byrden for beskyttelse av de europeiske landene. Under toppmøtet lanserte han et forslag om at Nato-landene skal forplikte seg til å bruke fire prosent av bruttonasjonalproduktene sine på forsvar.

Det tror Grandhagen aldri vil skje.

– Trumps krav om fire prosent er et helt utenfor det realistiske og noe Europa aldri vil komme til å innfri.

– Fire prosent er enormt mye. Et land som USA bruker nesten fire prosent, men de har en helt annen forsvarsstruktur som global supermakt. De har et svært kjernevåpenprogram, romfartsprogram og et stort etterretningskompleks.

Grandhagen mener imidlertid at målet om to prosent er fornuftig.

– Det er nødvendig etter at forsvarsbudsjettene har gått tilbake i flere land over mange år. Hvis alliansen gjennomfører dette vil det bety en kraftig styrkelse av det europeiske forsvaret.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, har hatt to tøffe dager bak seg.
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, har hatt to tøffe dager bak seg. (Foto: Paul Hanna REUTERS/ NTB Scanpix)

«Mer rettferdig

På Trumps pressekonferanse uttalte han at Nato «var sterkere nå enn for to dager siden.» Det var også noe Stoltenberg sa da han møtte pressen torsdag ettermiddag.

– Vi har hatt gode og ærlige diskusjoner, og det har gjort alliansen sterkere. Alle allierte har hørt etter på Trumps krav. Vi skjønner at han er seriøs og det har en klar effekt, sa Stoltenberg.

Stoltenberg la vekt på at Nato-landene hadde økt forsvarsbudsjettene med totalt 41 milliarder dollar etter at Trump inntok presidentkontorene.

– Alle allierte har bidratt til å gjøre byrdefordelingen mer rettferdig. Trenden var nedadgående over mange år. Nå peker pilene oppover. Det betyr at mindre av byrden ligger på USA.(Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert: