Det går bra for Sverige, ifølge økonomene, og arbeidsmarkedet har lenge vært brennhett.

Også den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves mener at Sveriges økonomi går veldig bra, men det er særlig én ting han ikke er fornøyd med, skriver Affärsvärlden.

Det er den galopperende gjeldsutviklingen.

– Vi har en stor hodepine i svensk økonomi. For at vi skal bli i stand til å klare dette må vi håndtere husholdningenes gjeld. For det første er det både ubehagelig og forstyrrende å se at vi har en så kollektivt manglende evne til å håndtere dette på en god måte. En slik utvikling slutter som regel ikke lykkelig, sa Ingves på seminaret Bank & Finans i Stockholm ifølge Affärsvärlden.

Mandag kom nye tall som viste at årstakten på utlånsveksten i Sverige var 7,2 prosent i februar.

Rekordformue

Men selv om svenskene har mye gjeld, er de samtidig mer formuende en noen gang med en bruttoformue på 18.000 milliarder svenske kroner, ifølge storbanken SEBs ferske sparebarometer, skriver Dagens Industri. Fordelt på hver eneste en av landets rundt ti millioner innbyggere utgjør det 1,8 millioner kroner.

Sentralbanksjefen konstaterer at den lave inflasjonen i Sverige har steget litt den siste tiden, men at det vil drøye til 2018 før den stabiliserer seg på rundt to prosent.

– Derfor må pengepolitikken fortsatt være ekspansiv, sa Stefan Ingves på Bank & Finans.

Ekspansiv finanspolitikk vil si å holde renten lavere enn normalt, for å stimulere til økt aktivitet i økonomien. Ingves spår derfor lave styringsrenter i Sverige langt inn i 2018. 

Det er ikke alle like fornøyd med. Administrerende direktør i den svenske bankforeningen, Hans Lindberg, mener boligmarkedet i Sverige er dysfunksjonelt og at den store synderen i svensk økonomi er Riksbankens lave styringsrente, skriver Affärsvärlden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Svensk økonomi går som en nyprodusert Tesla
Mens den norske økonomien utvikler seg svakt, er det helt andre toner i Sverige. Både i år og neste år ser det veldig bra ut for broderfolket. Økonomien går like bra som en nyprodusert Tesla, sier finansminister Magdalena Andersson.
02:06
Publisert: