Futuristen Vinay Gupta, som er en av grunnleggerne av kryptovalutaen ethereum, har en visjon om å få oss til å stoppe opp og innse hvorfor verden ser ut som den gjør, og hva vi faktisk må gjøre for å leve innen planetens grenser.
En futurist arbeider med hvordan den sosiale og teknologiske utviklingen vil forme fremtiden.
-Det første vi må gjøre er å fortelle sannheten i stedet for alle disse løgnene som vi omgir oss med i dag. I verden som helhet forbruker vi kanskje to til tre planeter i dag. I Europa ligger forbruket på fire til seks planeter og i USA på mellom åtte og ti. Det betyr at hver eneste europeer må begynne å leve på en fjerdedel av lønnen sin. Jeg ser ikke at noen gjør det i dag. Så vi har feilet stort, sier Gupta i et intervju med svenske Veckans Affärer (VA).
– Utrolig ineffektivt i dag
Vinay Gupta (46) er utdannet ingeniør, og har forsket på ulike materialer ved universiteter i både India, Tyskland og Japan.
I et lengre intervju med Forbes i oktober 2017 forteller Gupta om hvorfor ethereum er fremtiden.
Gupta jobber nå i organisasjonen Mattereum i London, som holder på å bygge opp et univers av internettoppkoplede ting basert på blokkjedeteknologien. Mattereums mål er å gjøre det samme for ting som pc-er og smarttelefoner har gjort for informasjon i løpet av de siste 30 årene.
-I dag er forbruket av ting utrolig ineffektivt. Ta ditt kamera for eksempel. Trolig ligger det i vesken sin 95 prosent av tiden. Hvis du i stedet fikk en hundre prosent garanti for at et kamera som tilsvarer dine behov leveres til deg innen en time uansett hvor du befinner deg, da ville du ikke eie et kamera. Hvis det fantes likvide markeder for dette så ville Niko og Canon selge betydelig færre kameraer, men de som ble solgt ville kunne koste 5.000 dollar. Denne modellen vil bli virkelig effektiv for å redusere CO2-utslippene, sier han til VA.
– Kommer til å bli panikk
Gupta forteller imidlertid at det er neste skritt som blir virkelig interessant. Å gå fra inntektsskatt til å beskatte CO2-utslipp på individnivå.
-Når mennesker omsider innser at noe må gjøres kommer det til å bli panikk, sier futuristen til VA.
Selv om Gupta tror billig solenergi kan løse mange av problemene verden står overfor, sier han til VA at det kommer til å bli mye verre før det blir bedre. Han sier også at vi på et tidspunkt vil få en jordbrukskollaps.
– Det kan skje når som helst.
Ifølge Vinay Gupta vil det innebære ett eller to år med en massiv reduksjon av mattilbudet med sult og muligens folkemord som resultat.
Gupta sier han hverken er dystopisk eller utopist.
– Det som skjer er at den virkelige verden tar igjen de rike som nå gradvis begynner å forstå hvordan livet i den andre enden av produksjonskjeden ser ut. Det er som å se avløpsvannet renne feil vei. Det er ekkelt, men kalles virkelighet, sier han til Veckans Affärer.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.