Saudi-Arabia er et land i krise, erkjenner kongedømmets oljeminister i kjølvannet av verdenssamfunnets reaksjon på drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Khalid al-Falihs uttalte seg på første dag av Saudi-Arabias store investeringsforum i Riyadh. En rekke politikere og toppledere fra næringslivet som skulle ha deltatt på konferansen, meldte avbud på grunn av Khashoggi-drapet.

– Som vi vet, så er dette vanskelige dager. Vi opplever en krise, sier oljeminister al-Falih tirsdag.

Han kaller drapet i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for «avskyelig».

Mannefall

Drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har utløst et vell av avlysninger.

Så sent som mandag trakk Siemens' toppsjef seg, men avlysningene begynte allerede for et par uker siden. Både vestlige næringslivstopper, IMF-topp Christine Lagarde og medier som skulle sponset konferansen, har meldt avbud.

Blant dem som likevel vil delta, er sjefen i et russisk investeringsfond, Kirill Dmitrijev og toppsjefen i det franske oljeselskapet Total, Patrick Pouyanne. Begge skal tale på åpningsdagen.

Ingen norske delegasjoner er til stede, opplyste Finansdepartementet og Utenriksdepartementet til Klassekampen i forrige uke.

Kontroversiell kronprins

Konferansen holdes på hotellet Ritz-Carlton i hovedstaden Riyadh.

Det var her flere saudiarabiske samfunnstopper satt innesperret i november i fjor etter at de ble pågrepet i forbindelse med det myndighetene kalte en antikorrupsjonskampanje.

Observatører mente at det i realiteten dreide seg om en utrenskningskampanje iverksatt av kronprins Mohammed bin Salman.

Saudi-arabias oljemininister ankommer investorkonferansen «Future Investment Initiative» i hovedstaden Riyadh tirsdag.
Saudi-arabias oljemininister ankommer investorkonferansen «Future Investment Initiative» i hovedstaden Riyadh tirsdag. (Foto: ayez Nureldine/AFP/Scanpix)

«Feiltakelse»

Khashoggi forsvant etter at han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Saudi-Arabia blånektet først for at landet hadde noe med forsvinningen å gjøre, men i helgen endret myndighetene forklaring og sa at Khashoggi ble drept ved en «feiltakelse».

Khashoggi regnet ikke seg selv som dissident, men han var sterkt kritisk til bin Salman og bodde i selvalgt eksil i USA.

Mistankene om at Khashoggi ble drept etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober har vært en av de store sakene innen internasjonal politikk de siste ukene.

Arrestert

18 personer er arrestert i forbindelse med mordet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale tirsdag, melder TDN Direkt.

Han bekrefter å ha snakket direkte med Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman.

- Vi har holdt en ny telefonsamtale med bin Salman, og etter det har rundt 18 personer blitt arrestert forteller han meg, sier Erdogan, ifølge en simultanoversettelse av Bloomberg News.

Planlagt

Erdogan tar til orde for at de arresterte skal stilles for retten i Tyrkia.

Han sier videre at personer fra Saudi-Arabia kom til Tyrkia dagen før Khashoggi ble drept, og at kameraer ved konsulatet hadde blitt fjernet.

Erdogan sier drapet på Khashoggi var del av en planlagt operasjon. Han sier Khashoggis besøk til Saudi-Arabias konsulat i Istanbul var kjent for de som drepte ham, og at det er helt klart at han ble drept i konsulatet.

Det var 15 saudiarabiske borgere som var involvert i drapet, og disse forlot Tyrkia i to flyvninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Audis første elbil på plass i Norge
7500 nordmenn har reservert Audi e-tron, nå får de endelig mulighet til å se den.
01:35
Publisert: