Ved inngangen til 2019 var det 1,3 millioner færre kinesere enn ved starten av fjoråret, skriver Japan Times.

Det viser beregninger fra den USA-baserte forskeren Yi Fuxian ved Universitet Wisconsin-Madison og Su Jian ved Universitetet i Peking.

Det er i så fall første gang befolkningen faller siden Folkerepublikken Kina ble proklamert i oktober 1949.

Ifølge Yi Fuxian ble det født rundt 2,5 millioner færre kinesere i 2018 enn året før, mens det var ventet en økning på 790.000. Det skjer til tross for at landet siden 2016 har tillatt par å få to barn i håp om å snu trenden siden ettbarnspolitikken ble innført i 1979. Totalt døde det 11,58 millioner kinesere i fjor.

-Fjoråret markerte et historisk vendepunkt for den kinesiske befolkningen, sier Yi Fuxian til Japan Times.

De offisielle tallene fra Kinas statistiske sentralbyrå ventes å komme senere i januar, men de to forskerne har gått grundig til verks med å studere tall over fødsler og dødsfall både i storbyer og på landsbygden, i tillegg til registreringer av antall skoleelever, samt opplysninger fra husholdninger og ulike myndigheter. Yi Fuxian er skeptisk til byråets tallmateriale, og anklager det før å «blåse opp antall fødsler».

- På vei inn i en demografisk krise

Ren Zeping, sjeføkonom hos eiendomsutvikleren Evergrande Group, skriver i en rapport at Kina er på vei inn i en demografisk krise ettersom fjerning av ettbarnspolitikken ikke har økt landets fruktbarhetsrate.

Yi Fuxian advarer om at den aldrende befolkning kan gi Kina store økonomiske problemer – enda verre enn de Japan står overfor.

– Kinas økonomiske helsetilstand vil fortsette å avta, noe som vil innebære en katastrofal innvirkning på verdensøkonomien, sier Yi Fuxian til Japan Times.

Forskeren oppfordrer den kinesiske regjeringen til å forbedre forholdene for foreldre, for eksempel ved å gi skattelette.

Mange par i Kina er tilbakeholdne med å få barn på grunn av stigende kostnader til både utdannelse, helse og bolig. I byen Qingdao i Shandong-provinsen – som er en av Kinas mest folkerike – falt for eksempel antall fødsler i perioden januar til november i fjor med 21 prosent fra samme periode året før.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kina: 626 millioner overvåkningskameraer innen 2020
Overvåkningskameraer utstyrt med kunstig intelligens kan blant annet spore opp kriminelle ved hjelp av ansiktsgjenkjennelsesteknologi.
01:04
Publisert: