Samsung er verdens største leverandør av smarttelefoner, men Huawei har tatt innpå. Målet for det kinesiske selskapet er å bli størst i løpet av de neste kvartalene. Huawei er blitt største leverandør av nettverksprodukter til mobilnett – et segment hvor Samsung sliter.

Skadeskutt markedsleder

USA, Australia, New Zealand og en rekke europeiske land vil enten forby, eller begrense, Huaweis deltagelse i utbyggingen av femte generasjon mobiltelefonnett (5G). Årsaken er mistanke om at kinesisk etterretning kan spionere eller få kontroll over nettverkene.

Det er nesten 20 år siden disse påstandene ble fremsatt for første gang og Huawei har alltid avvist dem.

Huawei er svært sårbart og dette planlegger Samsung å utnytte.

– Vi styrker vår nettverksvirksomhet for å gripe tak i de markedsmulighetene som har oppstått på et tidspunkt hvor Huawei er gjenstand for sikkerhetsadvarsler, sier en kilde hos Samsung til Reuters.

Samsung Elecronics hadde i 2017 en tre prosent markedsandel på leveranser av nettverksutstyr, ifølge analyseselskapet IHS Markit. Sør-Koreas største konglomerat ser en unik mulighet på grunn av problemene Huawei har havnet i de siste månedene.

Sør-Koreas statsminister avla Samsungs nettverksdivisjon et besøk nylig, hvor han også møtte toppsjef Jay Y. Lee, som fikk omgjort en straff til betinget fengsel etter å ha blitt dømt for bestikkelser.

– Vi trenger flere programvareingeniører, sa Lee til statsminister Lee Nak-yeon.

Utbygging fra 2020

Mange telekomoperatører er avventende med å starte utbyggingen av 5G-nett. Det er foreløpig ikke lansert smarttelefoner som støtter det superraske datanettverket. Samsung jobber tett sammen med store mobiloperatører i India, Europa og USA.

Samsung la frem en treårsstrategi i fjor, hvor de planlegger å investere over 190 milliarder kroner i nye vekstområder, blant annet 5G-teknologi.

Den nye indiske mobiloperatøren Reliance Jio har slått knockout på konkurrentene. Da Telenor satset i India var de svært sent ute med å sikre seg 3G-lisenser da de mente at markedet ville etterspørre vanlig tale.

Jio har fått 280 millioner abonnenter siden 2016 med kun 4G. Samsung har vært Jios hovedleverandør på 4G-utbyggingen.

– Økosystemet for 5G utvikles fortsatt. De første nettverkene og enhetene blir tatt i bruk i 2020, sier Jio-direktør Mathew Oommen til Economic Times.

Samsung har også inngått 5G-kontrakter med de tre største amerikanske mobiloperatørene. Selskapet har utviklet 5G-løsninger som gjør det mulig å nå store områder, blant annet i USA som ikke har god nok 4G-dekning og hvor det ikke er kostnadseffektivt å bygge ut fibernettverk.

Et enestående generasjonsskifte

Samsung gikk glipp av 3G/4G-utbyggingene da de hadde støttet en konkurrerende standard. Ericsson, Nokia, ZTE og Huawei ble markedsledere med en andel på 91 prosent på alle leveranser.

Aldri tidligere har leverandører og operatører vært bedre forberedt på lanseringen av et nytt mobilnettverk.

– De gjør dette med et robust og koordinert økosystem med operatører, smarttelefonprodusenter og komponentleverandører. Telekomindustrien har en enestående mulighet til å gjennomføre dette generasjonsskiftet på en best mulig måte, skriver analytiker Wayne Lam hos IHS Markit i en ny rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kongen om seilbåtgave: -Så oppdaget jeg plutselig at denne her har jeg jo ikke råd til å seile
Kong Harald har ledet norske næringslivsdelegasjoner rundt om i verden. Som takk for hjelpen fikk han en seilbåt i 50-årsgave.
03:19
Publisert: