Under sommer-OL i 1936 i Berlin, tre år før annen verdenskrig brøt ut, ble det vist 72 timer med direktesendte fjernsynssendinger til seere i Berlin og Potsdam. Dette var tre måneder før britiske BBC startet prøvesendinger.

Da Tokyo skulle vise hvordan de hadde gjenoppbygget landet etter krigen og arrangerte OL i 1964, viste Sony frem avanserte fjernsynsapparater, Seiko utviklet matriseskrivere for å skrive ut resultater og jernbaneselskapet åpnet den første lyntogruten i Japan.

OL har alltid vært en viktig testarena for ny teknologi.

50 ganger raskere enn 4G

Sør-Koreas største mobiloperatør, KT, er en av de offisielle partnerne av årets vinter-OL. De har rullet ut 5G mobilløsninger ved anleggene og deltagerlandsbyene. Selskapet har jobbet tett sammen med internasjonale leverandører som ønsker å teste ut teknologien i fullskala.

Sørkoreanske KT vil lansere 5G mot slutten av 2019, men teknologien er i bruk under OL-sendingene.

– KT har planlagt dette i mange år. Det strømmer video fra bobsleigh, 360 grader videokameraer for å vise kunstløp, tester ut selvkjørende busser og mye annet, sier analysedirektør Peter Richardson hos Counterpoint Research.

Teknologien er fortsatt på utviklingsstadiet. Dataoverføringshastigheten på 5G er 50 ganger raskere enn dagens 4G-nettverk med langt raskere responstid.

– I teorien kan dette bli raskere enn fibernettverk, men det krever svært mye fra infrastrukturen som antenner, nettverksarkitektur og annet, sier Richardson, som legger til at det foreløpig ikke eksisterer smarttelefoner som utnytter 5G-teknologien.

Verdens teleoperatører vil begynne utbygging av 5G-nett fra 2020. Vinter-OL i Pyeongchang er som et laboratorium for teknologiselskapene.

– Hva vi ser under OL er ikke bare en markedsføringsgimmick?

– Nei, det er det ikke. KT skjønner potensialet med å teste ut teknologien i det virkelige liv. Dette er ikke som en messedemonstrasjon, sier han.

Vekstdrømmer

Toppledelsen for leverandørselskapene Nokia, Intel, Cisco, Ericsson og Huawei er på plass under vinter-OL.

– Potensialet er enormt. Utfordringen er at mange mobiloperatører fortsatt venter på å tjene inn investeringene de har gjort med utbygging av 4G-nettet. 4G og 5G vil fungere side om side i mange år, sier Richardson.

I 2020 forventes det at infrastrukturinvesteringer i 5G vil ligge på 2,86 milliarder dollar. Deretter peker pilene rett opp med en årlig vekst på 50,9 prosent årlig frem til 2026, ifølge Research & Markets.

3G, som ble lansert ved årtusenskiftet, var ikke en umiddelbar suksess. Det var først da smarttelefonene gjorde sitt inntog nesten ti år senere at potensialet for 3G ble innfridd – med dagens 4G som kom samtidig.

– Oddetallsgenerasjonen har ikke gjort det så bra. Vi må kanskje vente på 6G for at 5G skal innfri, sier telekomekspert Dean Bubley til The Economist.

Dagens smarttelefoner vil ikke klare å utnytte potensialet i 5G. Ingen vet hvilke produkter som vil utnytte teknologien til det fulle. Ifølge GSMA Intelligence vil 65 prosent av alle mobiltilkoblinger være over 4G-nettet i 2025. 5G vil ligge på vel 12 prosent – lavere enn 3G-nettverket om syv år.

Viktigste transformasjonen

Sørkoreanske Samsung gikk forbi amerikanske Intel som verdens største databrikkeprodusent i 2017. Intel har siden pc-ens barndom på 1980-tallet vært den største produsenten av dataprosessorer. Selskapet gikk glipp av mobil- og smarttelefonbølgen.

Den tabben ønsker de å unngå. Det er det amerikanske selskapet som sammen med Samsung og KT står bak 5G-løsningene i Pyeongchang.

– Mobilitet vil utvikle seg vekk fra smarttelefonen. 5G vil sannsynligvis bli den viktigste teknologitransformasjonen vi får se i våre liv, sier Intel-direktør Sandra Rivera i en kommentar.

Intel sto bak oppvisningen med 1218 droner som lyste opp under åpningsseremonien.

Sikkerhetsårsaker, og frykt for hacking, gjorde at det i siste øyeblikk ble bestemt at dronene ikke skulle sendes opp. Det var et opptak fra tidligere som ble vist under seremonien, men dette er fortsatt en rekord og det var 5G-teknologi som ble benyttet.

– Hvilke markeder vil ta i bruk 5G først?

– Sannsynligvis asiatiske markeder som Sør-Korea og Kina og muligens Japan. Amerikanske operatører er ivrige. Europa ligger nok litt bak pionérregionene, sier Peter Richardson hos Counterpoint Research.

Skandalesponsor

Samsung er blant hovedsponsorene av OL, men har holdt en lav profil etter at toppsjefen ble dømt for å ha bestukket Sør-Koreas tidligere president. Jay Y. Lee ble løslatt to dager før vinter-OL skulle åpne.

Selskapet har levert nøkkelteknologi til arrangementet og deltagerne får gratis smarttelefoner fra Samsung. De betaler også rundt 750 millioner kroner for å kunne sponse arrangementet.

Samsung planla å vise frem nye produkter og konsepter, blant annet bruk av innebygde sensorer i treningstøy. De to nederlandske skøyteløperne Suzanne Schulting og Sjinkie Knegt har på seg Samsung Smartsuite, som overfører detaljert informasjon til trenerne som kan analyseres.

Kortselskapet Visa har utviklet hansker som inneholder betalingsbrikker som kan benyttes til å betale ved utsalgssteder i Pyeongchang. Pins, som gikk som en farsott under Lillehammer-OL i 1994, kommer med innebygde betalingsbrikker med beløp opp til 400 kroner som kan benyttes til å betale ved trådløse terminaler.(Vilkår)

-I fremtiden tror jeg roboter vil ha sitt eget vinter OL, sier arrangør av robotkonkurranse.
I dag ble Robot Challenge arrangert i Sør Korea. Det er verdens første ski konkurranse for roboter.
01:07 Min
Publisert: