Huawei Technologies har i nesten 20 år levert avansert kommunikasjonsutstyr til telekommunikasjonsselskaper. Telenor er blant selskapene som har samarbeidet tett med Huawei, som har etablert store avdelinger i blant annet Sverige og Norge.

– Alvorlig bekymring

USA mener selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko. Ifølge Wall Street Journal har amerikanske myndigheter kontakter allierte land og lagt press på mobiloperatører og internettleverandører om å ikke benytte produkter fra Huawei.

I første runde er det blant annet land som er vertsland til amerikanske militærstyrker som har fått henvendelsen, blant annet Japan, Tyskland og Italia. Australia nedla forbud mot bruk av kinesiske underleverandører på utbyggingen av 5G-nettverkene i august.

– Det er en alvorlig bekymring. Hvis det var opp til meg hvordan vi skal gjøre dette ville jeg ha gjort hva australierne har gjort, sier en seniorrådgiver på 5G til tyske myndigheter til Reuters.

Huawei har vært en leverandør til Deutsche Telekom i mange år. I konkurransen med Ericsson og Nokia på leveranser av kommunikasjonsutstyr har det kinesiske selskapet en markedsandel på nesten 40 prosent i Asia og over 30 prosent i Europa.

I Nord-Amerika er markedsandelen på et par-tre prosent, ifølge Dell’Oro Group. Globalt er den 22 prosent. Huawei er svært konkurransedyktig og ligger betydelig lavere i pris sammenlignet med konkurrentene.

– Vi har samtaler med land over hele verden på bekymringene vi har med cybertrusler i telekommunikasjonsinfrastrukturen. Nå som de er i gang med å oppgradere til 5G minner vi dem om disse bekymringene. 5G-nettverkene er mer komplekse, noe som gjør dem mer utsatt for cyberangrep, sier en amerikansk kilde til Wall Street Journal.

Huawei har avvist at produktene utgjør en sikkerhetsrisiko.

Avgjørende for verdensøkonomien

Utbyggingen av 5G vil starte for fullt i 2019 og vil fortsette det neste tiåret. Kinesiske selskaper som Huawei og ZTE har ambisjoner om å kapre betydelige kontrakter – med støtte fra kinesiske myndigheter.

Den kinesiske utbyggingen av 5G ligger langt foran den amerikanske, ifølge en rapport fra Deloitte.

«5G er en mulighet til å kunne lede det neste tiåret. Verdensøkonomien er inne i en avgjørende periode, hvor en viktig katalysator for vekst vil være trådløs kommunikasjon via 5G», skriver konsulentselskapet.

Huawei, ZTE og andre kinesiske leverandører har et forsprang. De har investert minst 24 milliarder dollar mer enn USA i 5G-infrastruktur.

– Det er kun en virkelig leverandør av 5G-systemer nå, og det er Huawei. De andre må ta igjen forspranget, sier nettverksarkitekt Neil McRae hos det britiske teleselskapet BT til avisen.

Kina kan svare med represalier mot europeiske land som forbyr bruk av kinesiske leverandører. Den tyske bilindustrien, som har en betydelig del av omsetningen fra det kinesiske markedet, er svært utsatt.

Huaweis smarttelefoner er nesten ikke å finne på det amerikanske markedet. På de internasjonale salgsstatistikkene er Huawei er en vinner.

Jakter på førsteplass

Selskapet gikk forbi Apple til å bli verdens nest største smarttelefonprodusent med en markedsandel på 14,4 prosent i tredje kvartal, ifølge Strategy Analytics. De ligger under seks prosentpoeng bak Samsung på salgsstatistikkene. Samsung har falt.

Test: Huawei Mate 20 Pro

– Neste år vil vi nærme oss førsteplassen og kanskje vi vil ligge likt med Samsung, sier direktør for Huaweis forbrukerdivisjon, Richard Yu, til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: