Det svensk-sveitsiske industrikonglomeratet ABB har avdekket en "sofistikert kriminell svindel" i sitt sør-koreanske datterselskap, ifølge en melding onsdag. 

"Økonomidirektøren ved det sør-koreanske datterselskapet er mistenkt for å ha forfalsket dokumentasjon og samarbeidet med tredjeparter for å stjele fra selskapet", heter det.

I alt skal det dreie seg om underslag og uregelmentære overføringer som vil påføre ABB et tap før skatt på rundt 100 milllioner dollar, rundt 840 millioner kroner, i det allerede offentliggjorte og ureviderte årsregnskapet for 2016.

Nyheten kommer kommer kort tid etter at britisk økokrim tidligere denne måneden varslet kriminell etterforskning av ABB på mistanke om bedrageri, ifølge Financial Times.

ABB mistenker at selskapets økonomidirektør (treasurer) i Sør-Korea står bak ugjerningene, som ble oppdaget etter at vedkommende forvant sporløst 7. februar i år. 

"Selskapet iverksatte øyeblikkelig en full etterforskning i Sør-Korea og engasjerte uavhengige granskere og juridiske rådgivere og samarbeider med politimyndighetene. ABB arbeider med lokalt politi i etterforskningen og Interpols involvering", heter det. 

I et brev til ansatte advarer ABB-sjef Ulrich Spiesshofer at konsekvensene for ABBs renommé kan bli større enn de økonomiske. Nyheten var "sjokkerende" og ABB har blitt et "offer for massiv kriminell aktivitet", skriver han, ifølge Financial Times.

ABB mener imidlertid at tilfellet er isolert til Sør-Korea. Selskapet har også initiert tapsreduserende tiltak.

"Selskapet har sjekket og dobbeltsjekket saldoene i  globale bankkonti, og kan bekrefte at denne situasjonen er begrenset til Sør-Korea", heter det i dagens melding.

Det svensk-sveitsiske selskapet er en ledende aktør innen elektrifiserte produkter og roboter, og leverandør av industriell automasjon og energisystemer globalt. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 132.000 ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om seg selv: - Jeg tror aldri en annen president har fått til så mye på så kort tid
Donald Trump oppsummerer sine første uker som president.
01:02
Publisert: