Prins Abdulaziz bin Salman al-Saud (59) har hengt rundt på Opec-møter i tre tiår, uten å gjøre noe særlig av seg.

Men denne uken plasserte han seg midt i nyhetsbildet som arkitekten bak overraskende aggressive kutt i oljeproduksjonen, som sendte oljeprisen to prosent opp til godt over 64 dollar fatet for nordsjøolje.

Dette er første gang et medlem av kongefamilien blir oljeminister, det har vært en posisjon som rett og slett regnes som for viktig til å tulle med. Men prins Abdelaziz har status i oljeverdenen i kraft av sin erfaring, til tross for at han er kongelig.

– Imponerende av den nye saudiske oljeministeren, han gjorde det bra og var smart. Han har startet med å vise at det var fortjent at han fikk jobben ved at han fikk Opec+-ministrene til å unngå lekkasjer til media og å finne gode markedsløsninger med kortvarige kraftige kutt, for så å revurdere. I første kvartal neste år får vi svaret på om han lykkes, sier Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker hos Pareto Securities.

Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.
Oljeanalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities. (Foto: Aleksander Nordahl)

Den byråkratiske prinsen

I høst rykket den noe tilbakeholdne og byråkratiske prinsen, som er kong Salmans fjerde sønn, opp og ble Saudi-Arabias oljeminister da Khalid al-Falih noe overraskende måtte gå av både som minister og styreformann i statsoljeselskapet Saudi Aramco.

Prins Abdulaziz har jobbet i ulike posisjoner for den saudiske staten med olje og gass helt siden han gjorde ferdig utdannelsen i administrasjon hjemme i Saudi-Arabia, deriblant 12 år som viseoljeminister frem til 2017. Han opparbeidet seg et rykte som en dreven diplomat og konsensusbygger, som i kulissene kunne bygge broer mellom land som har lite annet til felles enn avhengigheten av petrodollar.

Prins Abdulaziz er eldre halvbror til kronprins Mohammed bin Salman, som regnes som Saudi-Arabias de facto leder.

Den nye oljealliansen mellom Saudi-Arabia og Russland har vist seg holdbar. Her er president Vladimir Putin og den aldrende kong Salman i Riyadh i Saudi-Arabia i oktober.
Den nye oljealliansen mellom Saudi-Arabia og Russland har vist seg holdbar. Her er president Vladimir Putin og den aldrende kong Salman i Riyadh i Saudi-Arabia i oktober. (Foto: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via Reuters/NTB Scanpix)

Slapp bomben i Wien

De første dagene på Opec-toppmøtet i Wien, der organisasjonens hovedkvarter ligger, sa prins Abdulaziz knapt et ord. Medier som har dekket disse møtene i årevis rapporterte at det også var nærmest helt tyst for de vanlige lekkasjene og bakgrunnssamtalene, og prinsen og hans delegasjon hastet raskt forbi pressekorpset, eller brukte bakdører og sideinnganger når de pendlet mellom Opec-hovedkvarteret og luksushotellet Park Hyatt, skriver Bloomberg.

Men på den siste dagen av møtene i Wien, på fredag, tillyste prins Abdulaziz og saudierne en pressekonferanse. På forhånd var det ventet at kutt på 500.000 fat om dagen skulle kunngjøres, noe som for lengst var priset inn i markedet. Kuttene skulle tas av Opec og de såkalte Opec+-landene, som inkluderer ikke-Opec-land som blant andre Russland.

Abdulaziz tok alle på sengen med å annonsere ytterligere kutt på 400.000 fat om dagen, slik at de samlede kuttene nye kuttene på 900.000 fat, på toppen av tidligere avtalte 1,2 millionene, gjør at kuttene havner på 2,1 millioner fat om dagen.

– Saudi-Arabia brukte en kombinasjon av pisk og gulrot. Gulroten er at saudierne tar store deler av tilleggskuttene under produksjonsnivåene i oktober i år, ikke fra oktober 2018 som mange trodde. Pisken er at de vil øke produksjonen etter første kvartal hvis de andre ikke viser disiplin og kutter som lovet. Han fikk også andre land til offentlig på pressekonferansen forplikte seg til kutt, noe som er helt nytt, sier Wiggen.

En felles forståelse mellom Saudi-Arabia, verdens største eksportør, og Russland, verdens største produsent, gjorde kuttavtalen mulig, slik at mindre produsenter også forpliktet seg.

– Dette trenger oljemarkedet. Uten kuttene hadde vi hatt for mye olje i markedet, sier oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets.

Han sier det ikke er noe mangel på olje i markedet, men at markedet er i kunstig balanse på grunn av kutt i Opec og deres alliansepartnere. Sveen-Nilsen kalkulerer med en oljepris på 65 dollar fatet i 2020, forutsatt at kuttavtalen holdes.

Flere gode grunner

Saudi-Arabia har flere grunner enn de fleste akkurat nå for at oljeprisen holder seg oppe, med stabile leveranser.

  • Statsoljeselskapet Saudi Aramco gjennomførte denne uken verdens største børsnotering. Men prisen på 1,7 billioner dollar – det er 1700 milliarder dollar eller over 15.500 milliarder kroner – var skuffende for saudierne som håpet på en markedsverdi på det nå delprivatiserte selskapet på to billioner dollar, og trenger en solid oljepris. Det norske Oljefondet er til sammenligning nå på knapt 10.200 milliarder kroner.
  • Verdensøkonomien viser klare tegn til å ha nådd toppen, og svakere økonomisk vekst gir lavere etterspørsel etter olje.
  • Oljeproduksjonen øker i mange land utenfor Opec, særlig skiferolje fra USA, men også fra land som Norge og Brasil.
  • Opec-landene har behov for å vise at de er trygge og stabile leverandører, spesielt etter høstens angrep på saudiske oljeanlegg og stadige angrep og gnisninger med iranske angrep på oljetankere i Persiabukten.
  • Saudi-Arabias omdømme internasjonalt er også svært frynsete. Med en stabil avtale støtter prins Abdulaziz sin halvbror kronprinsen etter «beinsagmassakren» i Tyrkia i fjor. Senest nå denne uken gikk en saudisk pilot amok i en militærleir i USA og skjøt og drepte tre amerikanere.

Wiggen trekker særlig frem børsnoteringen av Aramco.

– Oljeministeren sa selv at børsnoteringen av Aramco er det stolteste øyeblikket for ham i Saudi-Arabia. Det er utrolig viktig at de lykkes, sier hun.

I likhet med de aller fleste ekspertene mener hun prins Abdulaziz kom meget godt ut sitt første Opec-toppmøte som Saudi-Arabias delegasjonsleder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.