Den amerikanske IT- og strategirådgivningskjempen Accenture har utnevnt Julie Sweet (51) som ny konsernsjef, ifølge en melding torsdag.

Sweet, som inntil nylig ledet selskapets virksomhet i Nord-Amerika, er Accentures første kvinnelige toppsjef.

Accenture blir også med dette det 27. selskapet av i alt 500 selskaper i den brede S&P-indeksen på Wall Street med kvinnelig konsernsjef, påpeker The New York Times.

«Norsk modell»

Hovedkontoret følger dermed opp tilsvarende utvikling fra den norske virksomheten. Allerede i 2015 ble Tonje Sandberg (54) utnevnt som leder av Accenture Norge.

Administrerende direktør Tonje Sandberg, Accenture Norge.
Administrerende direktør Tonje Sandberg, Accenture Norge. (Foto: Per Thrana)

Da hadde hun jobbet i selskapet i 24 år.

Betydelig kvinneandel

I et intervju med Financial Times toner den påtroppende konsernsjefen ned betydningen av at hun er den første kvinnen til å lede Accenture.

Hun er imidlertid kjent for å være en forkjemper for kjønnsbalanse og for å skape like konkurranseforhold uavhengig av kjønn.

- Jeg konsentrerer meg om det faktum at jeg er den femte konsernsjefen i Accenture siden vi ble børsnotert. Vi mener det ikke er viktig å fokusere kun på ett element av mangfoldet, sier Sweet til FT.

Av Accentures i alt 500.000 ansatte er andelen kvinner 43 prosent. Sweet legger til at Accenture vil fortsette å ha en ledende rolle innen kjønnsfordelingen i sin bransje.

Dr. juris

Før Sweet tiltrådte sin nåværende stilling som leder for Accentures amerikanske virksomhet i 2015, var hun rådgivningsselskapets juridiske direktør og konserndirektør for selskapskontroll (compliance).

Før hun kom til Accenture i 2010 var Sweet partner i advokatfirmaet Cravath, Swaine & Moore LLP. Hun er utdannet jurist og har en doktorgrad fra Columbia University.

Sweet tiltrer som konsernsjef i Accenture den 1. september.

Fra samme tidspunkt overtar fungerende konsernsjef David Rowland, som ny styreleder i Accenture.

Rowland er Accentures tidligere finansdirektør og tok over som vikar etter at Pierre Namterne brått gikk av i januar på grunn av dårlig helse. Namterne hadde da ledet Accenture de siste åtte årene.

Accenture var opp 1,5 prosent på Wall Street torsdag, som bringer aksjen opp over 38 prosent hittil i år. Rådgivingsselskapet prises til rundt 124 milliarder dollar, i overkant av 1000 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.