Styret i det amerikanske oppstartsselskapet WeWork aksepterte tirsdag en redningspakke fra det japanske investeringsselskapet Softbank. Dette gjør at WeWork unngår å ta turen til skifteretten i november. Selskapets fremtid er svært usikker.
Som en del av redningspakken, hvor Softbank blir selskapets største aksjonær, vil grunnlegger Adam Neumanns innflytelse over selskapet forsvinne. Han forsvant som konsernsjef og styreformann tidligere i høst. Nå gir han opp styreplass og selger det meste av aksjer.
– Salt i et åpent sår
Softbank vil kjøpe aksjer for tre milliarder dollar fra innsidere. Rundt en tredjedel, tilsvarende rundt 9,2 milliarder kroner, vil gå til grunnlegger Adam Neumann. Han vil også få et konsulenthonorar på nesten 200 millioner dollar og 500 millioner dollar som et lån – til sammen 15 milliarder kroner.
– Konsulentavtalen er oppsiktsvekkende. Dette er forferdelig ledelse. Hvorfor betale mannen som har forårsaket dette rotet å gi råd? Det er som å gni salt i et åpent sår, sier visestyreformann Nell Minow hos aksjonærrådgiverfirmaet ValueEdge Advisors til Reuters.
Neumann har tidligere i høst fått ut over 700 millioner dollar. Dette skjer samtidig som at selskapet de siste ukene har forsøkt å nedbemanne og komme seg ut av langsiktige kontrakter med eiendomsinvestorer.
«Så vi er for fattige til å betale sluttpakker til ansatte, men Adam får 200 millioner dollar», skriver en ansatt i et innlegg på WeWorks intranett, ifølge Bloomberg.
Ansatte karakteriserer utbetalingen som en «platinafallskjerm». WeWork ble verdsatt til 47 milliarder dollar før en planlagt børsnotering i høst.
Amerikanske finansinstitusjoner, som så frem til inntekter fra emisjonen og børsnoteringen, mente selskapet var verdt det dobbelte.
Avgudsdyrkelse
Onsdag morgen bekreftet japanske Softbank at de har sikret seg kontrollen med en verdifastsettelse på rundt åtte milliarder dollar og en eierpost på 80 prosent.
– Softbank tror verden gjennomgår en massiv transformasjon i måten folk jobber på. WeWork er i spissen for denne revolusjonen, sier konsernsjef Masayoshi Son i en uttalelse.
Softbank-kursen har falt med tre prosent på onsdag og er 30 prosent lavere enn ved slutten av juli.
WeWork har aldri tjent penger. Ansatte fikk aksjeopsjoner som en del av lønnspakken. Disse er blitt verdiløse for mange.
Grunnlegger Neumann er blitt dollarmilliardær.
«Dette er en katastrofe vi vil bruke som eksempel i mange tiår på handelshøyskoler. Avgudsdyrkelsen av gründere gir utbetalinger på flere milliarder dollar mens ansatte desperat forsøker å rydde opp i rotet, vel vitende om at de har en 50 prosent sjanse for å få sparken», skriver professor Scott Galloway ved New York Universitys handelshøyskole Sterns School of Business i et twitter-innlegg.
Galloway, som har etablert og solgt flere selskaper, var blant de første til å stille kritiske spørsmål rundt WeWork og grunnleggeren i sommer i et innlegg – før den planlagte børsnoteringen.
Visjoner, bullshit og svindel
Han karakteriserte selskapets verdifastsettelse på 47 milliarder som «sinnssykt», «galskap» og «en illusjon». I en oppfølger, da selskapet vurderte å utsette emisjonen og børsnoteringen på grunn av lav interesse, beskriver han hva han regnet med ville skje de neste ukene. Han har fått rett i det meste.
«Skillelinjene mellom visjoner, bullshit og svindel er ganske små. Jeg klarer ikke helt å fatte hva som skjer her. Noe er galt. Noe. Henger. Bare ikke. Sammen», skrev han.
Han mener kombinasjonen karismatisk grunnlegger og tilgang på billig kapital fra blant annet Softbanks Vision Fund har vært en katastrofeoppskrift for oppstartssektoren. «Enhjørninger» som Uber, Lyft og Snap har ikke innfridd etter de ble børsnoterte.
– Enhjørninglåven står i brann. Det brenner, sier han i et innlegg på Youtube-kanalen, hvor han jevnlig legger ut kommentarer om oppstartsselskaper og teknologisektoren.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.