I Sverige som i Norge er de siste årenes galopperende boligpriser og husholdningenes skyhøye boliggjeld et hett tema.

Siden februar i fjor har den svenske styringsrenten ligget på minus 0,5 prosent, noe som blant annet er blitt sterkt kritisert av tidligere visesentralbanksjef Lars Nyberg. Styringsrenten i Norge er til sammenligning pluss 0,5 prosent, og på forrige ukes rentemøte varslet sentralbanksjef Øystein Olsen rekordlav rente i flere år fremover.

Minusrentens «far» i Sverige, sentralbanksjef Stefan Ingves, har lenge vært bekymret over den galopperende gjeldsutviklingen i landet.

– Vi har en stor hodepine i svensk økonomi. For at vi skal bli i stand til å klare dette må vi håndtere husholdningenes gjeld. For det første er det både ubehagelig og forstyrrende å se at vi har en så kollektivt manglende evne til å håndtere dette på en god måte. En slik utvikling slutter som regel ikke lykkelig, sa Ingves på seminaret Bank & Finans i Stockholm i mars.

Nå kommer det nye og kraftige advarsler fra den svenske sentralbanksjefen.

Ingves sier det svenske boligmarkedet er blant det som bekymrer ham mest i hele verden, samtidig som husholdningenes skyhøye gjeldsnivå fortsatt er en kilde til uro.

Vil ha bort rentefradraget

Han mener politikerne så langt har ignorert alle advarsler.

– Det er akkurat det samme som med global oppvarming. Det koster noe i dag for at vi skal unnvike katastrofer om fem, ti, 20 år. Men de som stemmer om 20 år er ikke spurt og politikerne vil ikke ta kostnaden nå, sier Ingves i et intervju med den svenske avisen Dagens Nyheter.

Ingves mener politikerne bør fjerne rentefradraget for å gjøre det dyrere å låne, og på den måten bidra til balanse på boligmarkedet.

– Den spesielle vanskeligheten med Sverige er å gjøre flere ting samtidig. Riksbanken kan eksperimentere litt med renten, men den kan ikke være veldig forskjellig fra rentene i andre land. Husholdningene trenger høyere rente, men politikerne har valgt å skape en måte for hvordan det tas beslutninger slik at de eier alle spørsmålene, sier han til avisen.

En politiker i Sverige som hadde hatt mulighet til å gjøre noe med rentefradraget er tidligere statsminister Göran Persson. Han ledet regjeringen i rundt ti år fra 1996 til 2006, men det var først i 2015 han fant ut at rentefradrag er «absurd».

I Norge har blant annet professor Hilde C. Bjørnland ved Handelshøyskolen BI og Unge Venstre tatt til orde for å fjerne rentefradraget.  (Vilkår)

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: