– Dette er åpenbart ikke Saigon. Vi kom til Afghanistan for 20 år siden med et oppdrag og det var å ta hånd om de menneskene som angrep oss den 11. september. Det oppdraget har vært vellykket, sa USAs utenriksriksminister Antony Blinken på aktualitetsprogrammet «This week» på søndag.

Taliban tok kontroll over det afghanske presidentpalasset på søndag. Nesten alle vestlige diplomater skal være ut av byen, ifølge Reuters, som henviser til ikke navngitte amerikanske tjenestemenn.
Taliban tok kontroll over det afghanske presidentpalasset på søndag. Nesten alle vestlige diplomater skal være ut av byen, ifølge Reuters, som henviser til ikke navngitte amerikanske tjenestemenn. (Foto: Zabi Karimi/AP/NTB)

– Situasjonen er alvorlig

Helikoptre har gått i skytteltrafikk mellom den amerikanske ambassaden og Hamid Karzai International Airport gjennom hele helgen. Den internasjonale flyplassen er stengt for sivil luftfart.

Danske militærfly bisto i natt med å evakuere en gruppe dansker og nordmenn fra Afghanistan etter at vestlige ambassader har stengt i Kabul.

«Danske militærfly er i området. Situasjonen er alvorlig. Det er vanskelig. Jeg kan opplyse at under veldig vanskelige forhold lykkes forsvaret med å evakuere en gruppe dansker og nordmenn ut av Afghanistan», siterte det danske forsvarsdepartementet forsvarsminister Trine Bramsen i to Twitter-meldinger natt til mandag.

Ifølge Reuters skal nesten alle vestlige diplomater ha forlatt Kabul ved firetiden natt til mandag.

USA firet flagget ved ambassadekomplekset og diplomater har forflyttet seg til den internasjonale flyplassen i Kabul. Krigen i Afghanistan har kostet livet til 2400 amerikanske soldater og en regning på nesten 1000 milliarder dollar.

– Nesten alt personell fra ambassaden er flyttet til flyplassen, inkludert fungerende ambassadør Ross Wilson, sier en talsperson for amerikansk UD.

USA ydmyket

Ifølge CNN har USA evakuert rundt 500 av totalt 4000 ansatte fra ambassaden. I tillegg kommer familiemedlemmer. USA har gått i spissen for en gruppe av 65 land som oppfordrer Taliban til å la afghanere få forlate landet.

«USA slutter seg til verdenssamfunnet ved å slå fast at afghanere og utenlandske borgere som ønsker å dra fra landet, må få lov til å gjøre det», skriver utenriksminister Antony Blinken på Twitter.

Canada og Frankrike er blant andre vestlige land som har stengt ambassadene i løpet av det siste døgnet.

– Et stolt supermakt er svekket til å være i en posisjon hvor vi kun kan håpe at Taliban ikke vil legge hindringer i veien for at vi flykter fra Afghanistan. Terrorister og konkurrerende land som Kina ser hvordan er supermakt ydmykes, sier den republikanske minoritetslederen Mitch McConnell i en uttalelse.

FNs sikkerhetsråd møtes mandag morgen for å drøfte utviklingen i Afghanistan. Storbritannias statsminister Boris Johnson oppfordrer vestlige land om å stå samlet.

– Vi ønsker ikke at noen anerkjenner Taliban. Vi må stå samlet for å hindre at Afghanistan igjen blir et arnested for terror, sa Johnson på søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.