Jose Filomeno dos Santos, som er kjent under kallenavnet Zenu, ble i mars siktet for underslag av offentlige midler.

Ifølge siktelsen var det snakk om forsøk på underslag av over 4 milliarder kroner fra Angolas statlige investeringsfond.

Fondet, som er på drøyt 40 milliarder kroner, ble opprettet i 2013 av daværende president Jose Eduardo dos Santos, som overlot styringen til sønnen.

Jose Eduardo dos Santos gikk i fjor av etter 38 år ved makten og ble erstattet av landets forsvarsminister Joao Lourenco.

Noe av det første Lourenco gjorde, var å sparke den tidligere presidentens datter Isabel dos Santos fra jobben som leder for det statlige oljeselskapet Sonangol og Zenu fra stillingen som leder for investeringsfondet.

Mandag besluttet Angolas riksadvokat Alvaro Da Silva Joao at Jose Filomeno dos Santos skulle varetektsfengsles. Ifølge ham kan omfanget av saken være tre ganger så stort som siktelsen lyder på.

– Bevisene i saken er tilstrekkelige til å kunne si at den anklagede var involvert i korrupsjon, heter det i en kunngjøring.

Jose Filomeno dos Santos har ikke kommentert siktelsen eller beslutningen om varetektsfengsling.

Isabel dos Santos har ifølge Forbes en personlig formue på rundt 27 milliarder kroner og er den rikeste kvinnen i Afrika. Hun kontrollerer også Angolas største mobiloperatør og har eierandeler i portugisiske medier og banksektoren.

Angola er Afrikas nest største oljeprodusent. Statoil etablerte seg der alt for 25 år siden, og landet er Norges viktigste handelspartner på kontinentet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uventet effekt: Slik gikk det da Aibel gikk fra kontorer til åpne landskap
02:50
Publisert: