Malaysieren Tony Fernandes startet Air Asia da luftfartsindustrien hadde store problemer etter terrorangrepene mot USA i 2001. Uten erfaring fra luftfartssektoren overtok han et skakkjørt lite flyselskap med to fly og gjeld for under ti kroner.
Under mottoet «Nå kan alle fly» tok han opp konkurransen med de nasjonale flyselskapene i Sørøst-Asia med priser som kunne konkurrere med buss og tog. Flyselskapet har hatt et rutenett som har dekket hele Sørøst-Asia, men også forsøkt seg på langdistanseflyvninger.
Underskudd og tapt egenkapital
Revisorselskapet Ernst & Young skriver i en børsmelding til Kuala Lumpur-børsen i Malaysia at «det er betydelig tvil om konsernet kan fortsette virksomheten». Rapporten førte til at handelen i aksjen ble stanset i flere timer før aksjekursen falt med 18 prosent.
«Reiserestriksjoner og grensekontroll som er innført i land over hele verden har ført til et betydelig fall i etterspørselen etter flyreiser. Dette har påvirket konsernets økonomiske resultater og kontantstrøm», skriver revisorselskapet.
Air Asia fløy over 50 millioner passasjerer i fjor – en passasjervekst på 16 prosent, noe befestet stillingen som Asias største lavprisselskap. Norwegian hadde til sammenligning 36 millioner passasjerer i 2019.
Allerede før koronapandemien satte inn hadde lavprisselskapet problemer – til tross for rekordhøy aktivitet i reiselivssektoren i Asia. Air Asia hadde et underskudd på 600 millioner kroner. I årets første kvartal økte underskuddet til 1,8 milliarder kroner.
I tillegg var egenkapitalen tapt.
– Usedvanlig vanskelig utfordring
Ledelsen og styret i flyselskapet mener de skal kunne fly ut av turbulensen og viser til nye bookinger. Det pågår en gradvis normalisering av innenrikstrafikken Thailand, Malaysia og Indonesia – de viktigste markedene. De internasjonale grensene er fortsatt stengt.
Ifølge analytikere hos Public Investment Bank i Malaysia venter Air Asia å starte internasjonale flyvninger i inneværende kvartal og at markedet vil normaliseres mot slutten av 2021.
I motsetning til europeiske flyselskaper har det ikke blitt gitt statlig støtte til de fleste asiatiske flyselskapene.
– For privateide flyselskaper over hele verden er dette en usedvanlig vanskelig utfordring. De har ikke mye offentlig støtte å kunne lene seg på, sier analytiker Paul Yong hos storbanken DBS til Financial Times.
Det thailandske flyselskapet Thai Airways, som hadde staten som største eier, har satt alle fly på bakken og gjennomgår for tiden en styrt konkurs for å gjenoppstå som et nytt selskap i august. Virgin Australia gikk konkurs i mai.
Ifølge luftfartsorganisasjonen International Air Transport Association (Iata) vil verdens flyselskaper tape 84,3 milliarder dollar (790 milliarder kroner) i 2020.
«Økonomisk vil 2020 gå inn i historien som det verste året i luftfartshistorien», sa Iata i en rapport i juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.