I alt 228 personer fra 33 land mistet livet da Flight 447 styret i havet i kraftig uvær midt over Atlanteren mellom Rio og Paris. Ulykken er den verste i Air Frances historie. Familier fra mange land i verden har reist sak mot flyselskapet og produsenten og har kjempet i over et tiår for å få saken inn i rettssalen.

Granskningen av katastrofen kom til at flere faktorer virket sammen og førte til at flyet forsvant i havet. Det er ventet at rettssaken vil rette søkelyset mot pilotfeil og ising på utvendige sensorer på flyet. Da krisen bygget seg opp i cockpiten, koblet også autopiloten seg fra, og flyverne ble tvunget over til manuell styring av flyet, basert på feilaktige navigasjonsdata.

Flyet kom i en aerodynamisk posisjon, der nesen pekte nesten rett opp. Pilotene opplevde manglende oppdrift (såkalt stalling), og flyet styrtet i havet.

Fyrop

Opprørte familier ropte «Skam dere!» da toppsjefene forklarte seg mandag. Administrerende direktør i Airbus, Guillaume Faury, begynte sin forklaring med å uttrykke respekt og medfølelse med de pårørende.

– Skammelig! I 13 år har dere ikke vist oss annet enn forakt, ropte en tilhører.

Toppsjefen i Air France, Anne Rigail, ble møtt med lignende tilrop da hun forklarte i retten at hun var innforstått med familienes smerte.

– Ikke kom her og snakk til oss om smerte, utbrøt en rasende pårørende.

Hvis selskapene blir funnet skyldige, kan de bli pålagt å betale bøter på opp til 225.000 euro. Ingen personer risikerer fengsel, ettersom det er selskapene som er tiltalt, ikke enkeltpersoner.

De pårørende vil at det skal slås fast i retten at de to selskapene kjente til forhold som førte til flystyrten og at de derfor må holdes ansvarlige.

Unnlatelse

En undersøkelse som AP gjorde i tiden etter ulykken, viste at Airbus helt siden 2002 hadde visst om problemene med utvendige trykk- og fartsmålere som ble brukt på den flytypen som styrtet, men unnlot å bytte dem ut. Air France er tiltalt for ikke å ha sørget for tilstrekkelig trening av piloter slik at de kunne håndtere sensorfeil.

Begge selskaper nekter for at de er strafferettslig ansvarlige. Air France har for lengst utbetalt erstatninger til de berørte familiene.

Flyet var en Airbus A330-200 og forsvant fra radarene over Atlanterhavet mellom Brasil og Senegal. Flyet hadde 216 passasjerer om bord og en besetning på 12. Det tok to år å lokalisere vraket og flightregistratorene på 13.000 fots havdypt.

Ulykken førte etter hvert til endringer i treningsprogrammet for piloter og nye standarder for utvendige sensorer som måler fart og høyde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.