Mannen nektet straffskyld da han ble ført for en dommer i Malaysia fredag, skriver flere lokale medier.

Aker Solutions datterselskap i landet har vært under etterforskning siden i fjor, anklaget for å ha presentert falsk informasjon om eierskapet av selskapet, for å sikre seg lisenser fra det statlige oljeselskapet Petronas. Disse ville normalt vært forbeholdt selskaper eid av etniske malaysiere.

Direktøren er siktet for å ha presentert Petronas for dokumenter som gir feilaktig inntrykk av at selskapet kvalifiserer som malaysisk-eid. Han er siktet for en paragraf som dekker juks, med en strafferamme inntil fem år i fengsel og/eller bøter.

Aker Solutions aksje hadde falt 0,9 prosent i 09.20-tiden fredag.

Løslatt på kausjon

Det er den malaysiske anti-korrupsjonskomiteen (MACC) som etterforsker saken. DN har snakket med en tjenesteperson i MACC som ikke vil la seg siteres. Han opplyser at direktøren er løslatt på kausjon, og at neste rettsmøte avholdes 30. juli. Kausjonsbeløpet skal være satt til omtrent 40.000 norske kroner.

Torsdag kveld ble det kjent at direktøren satt i avhør. Aker Solutions skrev da i en pressemelding at de ville opprettholde en åpen og transparent dialog med lokale myndigheter, og at de ville dele oppklarende informasjon.

Vil samarbeide

Dokumentasjonen på selskapets eierskap er blitt delt ved alle lisensprosesser, skriver selskapet:

«I 2017 ble lisensene fornyet etter oppklarende møter med relevante myndigheter. Den seneste fornyingen av lisenser skjedde i midten av 2020» skriver Aker Solutions.

Pågripelsen er ikke ventet å påvirke deres operasjoner i landet, heter det i pressemeldingen.

Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeserviceselskapet Aker Solutions har i alt seks datterselskaper i Malaysia.

Ifølge selskapets årsrapport hadde Aker Solutions inntekter 1,6 milliarder kroner i Malaysia i fjor. Det gjør virksomheten til den nest største, etter virksomheten i Norge. Aker Solutions er også til stede i både Storbritannia, USA, Brasil, Angola, og en rekke andre land.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.