I begynnelsen av juni ble en av Aker Solutions' direktører i Malaysia siktet og stilt for retten, beskyldt for å ha jukset for å få lisenser fra det statlige oljeselskapet Petronas.

Direktøren skal ha nektet straffskyld da han ble ført for en dommer i Malaysia i juni.

Mandag skriver Aker Solutions på sine nettsider at domstolen i Kuala Lumpur 25. november la vekk saken.

E24 som omtalte saken først.

– Har protestert mot siktelsen fra starten

I uttalelsen mandag skriver Aker Solutions at:

«Retten fant at siktelsen var vag, villedende og ikke anførte det konkrete forholdet og oppfylte dermed ikke straffelovens bestemmelser. Retten fant videre at siktelsen var grunnløs og grunnleggende mangelfull».

– Vår kollega Hatta Kamaruzzaman og Aker Solutions har protestert mot siktelsen fra starten, og vi er glade for å se at retten har konkludert på samme måte. De siste månedene har vært svært utfordrende for Hatta og hans familie, og vi er glade for at denne prøvelsen nå kan legges bak dem, sier Anders Hannevik, konserndirektør for kunder og strategi i Aker Solutions.

DN har vært i kontakt med Aker Solutions mandag, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Feilrapportering av eierstruktur

I uttalelsen mandag skriver Aker Solutions at hverken den siktede direktøren eller selskapet mottok nødvendige detaljer om hva siktelsen dreide seg om.

Siktelsen skal etter det DN har opplysninger om, indirekte gjelde det såkalte «bumiputera»-systemet i Malaysia, som favoriserer den etnisk malayiske majoritetsbefolkningen i landet. Malaysiske bumiputera-regler gjør at etniske malayer og urfolk, såkalte «bumiputera», kvalifiserer til ulike privilegier, inkludert lisenser fra det statlige oljeselskapet Petronas.

Mens Aker Solutions i en årrekke har eid 90 prosent av aksjene i datterselskapet Aker Engineering Malaysia (AEM), har aksjene på papiret vært registrert på to av selskapets malaysiske Aker Solutions-ansatte. Resten eies av en lokal investor. Men Aker Solutions kontrollerer likevel selskapet, via aksjonæravtaler med de malaysiske aksjonærene. Aker Solutions sier at oppsettet er en helt vanlig metode utenlandske selskaper bruker for å kvalifisere til bumiputera-status.

I juli fikk DN tilgang på dokumenter som viste at den siktede direktøren har innrømmet at AEM i to år feilinformerte malaysiske myndigheter om hvem som egentlig eier selskapet.

Aker Solutions sa da at deres reelle kontroll av AEM ikke har vært noen hemmelighet i Malaysia.

– Vi har gjentatte ganger bedt politiet om informasjon, men har kun nylig fått beskjed om at en av våre ansatte er siktet. Overraskende nok har malaysisk politi nektet oss og den siktede lederen innsyn i detaljer om hva beskyldningene går ut på, sa kommunikasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Solutions den gangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.