De asiatiske aksjemarkedene er i ferd med å avslutte 2018 lavere enn ved inngangen av året. Nøkkelindeksene ved de kinesiske børsene har falt med over 20 prosent. Også i Tokyo, Hongkong, Sør-Korea og Taiwan er det en nedgang – riktignok noe mindre enn ved Shanghai-børsen.
Internasjonale finansinstitusjoner er ute med sine spådommer for 2019. De spriker i alle retninger. Vil USA og Kina bli enige om en handelsavtale de neste ukene? Hva med brexit? Oljepris? Renteøkninger? Kinesisk gjeld? Usikkerheten har ikke vært større på ti år.
Foreløpige aktivitetsindekser for desember («Flash composite purchasing Managers’ Index») fra blant annet Kina, Japan, Tyskland og USA er den laveste på flere år. Det er 102 dager igjen til Storbritannia forlater EU – uten at det foreligger en avtale.
«Ikke isolert hendelse»
The Bank of International Settlements (BIS), som er sentralbankenes bank, advarer i en ny rapport om at en normalisering av pengepolitikken vil føre til en rekke kraftige nedturer på aksjemarkedene de neste månedene.
– Markedsuroen vi så i løpet av kvartalet var ikke en isolert hendelse. De var en ny fase i en ferd som startet for flere år siden, sier Claudio Borio, som leder avdeling for pengepolitikk og økonomi hos BIS i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapporten.
Borio påpeker at ekstraordinært lave renter, oppblåste sentralbankbalanser og høy global gjeld gjør det utfordrende å normalisere pengepolitikken – spesielt i lys av handelsspenninger og politisk usikkerhet.
– Den siste turbulensen er sannsynligvis bare én i en rekke av flere, sier Borio.
BIS viser til at planlagte renteøkninger fra sentralbanker i hele verden utgjør en risiko for verdipapirmarkedene inn i 2019. Den amerikanske sentralbanken (Fed) ventes å sette opp renten denne uken. Fremvoksende markeder gjør klar renteøkning, blant annet i Thailand.
Den økende globale gjelden utgjør en økende risiko.
– Veksten av selskapsgjeld med søppelstatus (BBB) ligger som en mørk sky over investorer. Hvis denne gjelden blir nedgradert, hvis og når det skjer en svekkelse i økonomien, vil den legge et betydelig press på et marked som allerede er lite likvid og kan skape større bølger, ifølge Borio hos BIS.
Svakere kinesisk vekst
Den kinesiske sentralbanken sier på mandag at motstand mot globalisering og handelsproteksjonisme øker.
«Dette fører til usikkerhet og skaper store utfordringer for den kinesiske økonomien», ifølge en uttalelse fra People’s Bank of China.
Fredag kom det svake økonomiske statistikker fra Kina for november. Målet om en økonomisk vekst på 6,5 prosent i 2019 kan bli vanskelig å innfri hvis handelskrigen med USA fortsetter.
– Den kinesiske veksten vil svekkes til 6,1 prosent i 2019, sier direktør Andrew Fennel hos kredittanalyseselskapet Fitch Ratings til Bloomberg på mandag.
Rekordmange konkurser
I løpet av 2018 er det satt en ny rekord for kinesiske selskaper som ikke har klart å innfri forpliktelser på obligasjonslån. For første gang har dette passert 100 milliarder yuan – en firedobling sammenlignet med de tidligere toppårene 2016 og 2017. Antall konkurser er rekordhøye.
Noe av årsaken er endringer i lovverket, som gjør det enklere for selskaper å gå konkurs og starte gjeldsforhandlinger med kreditorer.
– Konkursforhandlinger er en effektiv måte for obligasjonseiere å beskytte sine interesser, selv om det er tidkrevende og det er usikkert hvor mye det får igjen. Uansett om selskapene blir omstrukturert eller går konkurs kan obligasjonseiere få noe tilbake, sier Sun Chao hos meglerhuset Changjiang Securities til Bloomberg.
Det er en blandet utvikling ved de asiatiske børsene mandag morgen. Det er en oppgang på 0,8 prosent ved Tokyo-børsen. De kinesiske børsene har falt svakt. Singapore-børsen står best med en oppgang på 1,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.