Det var en bred oppgang ved Wall Street da Joe Biden ble innsatt som USAs 46. president på onsdag. Teknologiindeksen Nasdaq steg med to prosent og den brede S&P 500-indeksen endte 1,4 prosent høyere.

Det har ikke vært en bedre start for en ny presidentepoke siden i alle fall 1937, ifølge Bloomberg.

Oppgangen fortsetter ved Asia-børsene på torsdag. Samleindeksen fra «MSCI ex-Japan», hvor de største børsene Asia utenfor Japan inngår, har aldri vært høyere enn nå.

Kinesiske aksjeinvesteringer

Det er svært høy interesse for aksjeinvesteringer i Asia. På tirsdag var det syv ganger flere søk på å «handle aksjer i Hongkong» på den kinesiske internettplattformen Wechat enn ved slutten av desember.

Kinesiske investorer har kjøpt aksjer for netto 230 milliarder kroner hittil i januar – en ny rekord. Dette er nesten en tredjedel av hva de kjøpte i hele 2020. Hang Seng-indeksen har steget med over 10 prosent og har hatt den beste starten på året siden 1985.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er på den høyeste siden våren 1990 – da aksjemarkedet var i ferd med å kollapse. Nedturen fortsatte de neste 17–18 årene.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror oppgangen kan fortsette ved de amerikanske børsene – hvis historien gjentar seg.

Dette må du vite for å handle med aksjer
Kommentator i DN Anita Hoemsnes forteller deg alt du bør vite før du går inn i aksjemarkedet.
03:03
Publisert:

«Det er en tendens hvor markedsavkastningen er høyere under demokratiske administrasjoner enn republikanske», skriver Nomura.

I gjennomsnitt var avkastningen på tre prosent under republikanske presidenter i perioden 1929 til 2019. Under demokratiske presidenter ved oppgangen på 12,9 prosent i året. De tre første månedene vil historisk sett vise utviklingen for hele presidentperioden.

«Det virker ikke å være særlig bekymring hos investorer om at aksjemarkedet vil falle når Bidens presidentperiode starter», skriver Nomura, og viser til at markedssentimentet befinner seg nøytralt mellom «frykt» og «grådighet».

Asiatisk eksportboom

Det har vært positive økonomiske nyheter fra de største økonomiene i Asia de siste ukene. Kina la frem solide vekststatistikker for siste kvartal tidligere denne uken og alt tyder på at verdens nest største økonomi holder høy hastighet inn i 2021.

Den japanske eksporten steg med to prosent i desember, ifølge nye statistikker som kom natt til torsdag. Dette er den første årsveksten siden november 2018.

Den japanske eksporten til Kina styrket seg med 10,2 prosent sammenlignet med samme måned foregående år. Eksporten til Europa, hvor det ble innført nye innstramninger i nesten alle land fra november, falt eksporten med 4,5 prosent.

Capital Economics mener at handel vil bidra sterkt til å sikre Japan en økonomisk vekst i inneværende kvartal.

«Kombinert med en fortsatt oppgang i private investeringer vil dette sørge for en positiv økonomisk vekst i kvartalet selv om nye virusbølger fører til at det private forbruket faller», skriver analyseteamet, ledet av Tom Learmouth.

Det er teknologisektoren som leder eksportveksten, som det også er i Kina, Sør-Korea og Taiwan. Den sørkoreanske eksporten steg med 10,6 prosent de 20 første dagene av januar. Til sammenligning var veksten på 4,5 prosent i samme periode i desember.

«Eksportverdiene forblir godt over nivåene før koronapandemien satte inn. Januar-statistikkene så langt viser til en fortsatt kraftig eksportvekst», skriver Capital Economics.

Klima og helse

Hva som skjer i USA, vil påvirke Asia-børsene. Finansinstitusjonen ING er optimistiske med tanke på den nye amerikanske politikken under president Joe Biden.

«Ikke alt vil ha en relevans for Asia. Det er viktig at USA blir medlem av Verdens helseorganisasjon igjen og at de slutter seg til Parisavtalen for klimaendringer. Dette vil støtte opp rundt politiske beslutninger som er tatt i Asia-regionen i det siste», skriver analysesjef Robert Carnell i Singapore.

I forkant av Parisavtalen i 2015 var det et viktig samarbeid mellom Barack Obama og president Xi Jinping viktig. I fjor høst sa Xi at Kina skal bli klimanøytrale innen 2060. Dette var første gang at Kina går ut med langsiktige mål på klima utover utslippstoppen satt til 2030.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.