Pilene har pekt ned for kinesiske aksjer siden slutten av januar, da USAs president Donald Trump avfyrte de første skuddene i handelskrigen.

Skadene er minimale med straffetoll på kinesiske produkter verd 50 milliarder dollar. Det kan bli straffetoll på ti ganger så mye.

– Kan bli svært negativt

Siden januar har nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med over 25 prosent. Shenzhen-børsen, hvor det er en overvekt av små- og mellomstore selskaper, er nedgangen på nesten 30 prosent.

«Nå tester markedet et veldig viktig støttenivå. Et ytterligere fall kan gi en ny bunnotering og kan bli svært negativt», skrev verdipapirstrateg Matt Maley hos Miller Tabak i en rapport tirsdag, ifølge Bloomberg.

Ifølge en ny rapport fra finansinstitusjonen Goldman Sachs kunne nedgangen ha vært langt større i Kina. I andre kvartal, da Shanghai-børsen falt med over ti prosent, ble det foretatt netto støttekjøp av aksjer verd 116 milliarder yuan (140 milliarder kroner) fra dugnadsteamet.

Kjøperne har vært selskaper som er tilknyttet den kinesiske staten. Første gang det ble gjennomført en aksjedugnad var i 2015 da børsene var i fritt fall og Shanghai-indeksen ble nesten halvert på åtte måneder.

Det kinesiske aksjemarkedet har vært stengt for utenlandske investorer – med enkelte unntak. Børsnoterte selskaper kunne utstede egne aksjeklasser for utenlandske investorer eller foreta børsnotering i Hongkong eller ved andre internasjonale børser.

De siste par årene er det blitt mulig å handle kinesiske aksjer via Hongkong-børsen. Målet var at dette skulle gjøre kinesiske aksjer mer likvide og internasjonalisere børsene i Shanghai og Shenzhen. Dette eksperimentet er blitt vanskeligere med den pågående handelskrigen.

Stanser aksjespekulasjon

Ifølge finansnettstedet Yicai.com satt det nasjonale teamet på aksjer for 3300 milliarder yuan (4000 milliarder kroner) 30. juni – tilsvarende seks prosent av verdien av Shanghai-børsen.

Det eide aksjer for 710 milliarder yuan (860 milliarder kroner) i Bank og China og nesten tilsvarende i storbanken ICBC.

Dette kommer i tillegg til aksjer som den kinesiske staten eier i blant annet energi- og forsikringsindustrien. Shanghai-børsen er dominert av statskontrollerte selskaper.

«Dette gjenspeiler et overordnet kjøp av aksjer som tilhører det gamle Kina», skriver Goldman Sachs, med henvisning til storselskaper som tradisjonelt har vært viktige for den økonomiske veksten.

Ifølge rapporten har selskaper som har fått hjelp av dugnaden falt mindre enn markedet.

Meglerhus har også innført restriksjoner for investorer som blir sett på som spekulanter. Disse fikk skylden for euforien for fire år siden, da aksjekursene gikk rett til værs – for deretter å falle og børsverdier på 5000 milliarder dollar forsvant.

– Jeg har fulgt det kinesiske aksjemarkedet i 25 år. Aldri tidligere har den kinesiske staten vært så involvert og blandet seg inn på mikronivå, sa analytiker Fraser Howie, som er forfatter av boken «Privatizing China: Inside China’s Stock Markets», til Wall Street Journal, tidligere i år.

I morgentimene onsdag har nøkkelindeksen ved nesten alle asiatiske børser falt. Unntaket er børsene i Jakarta og Manila, som har en svak oppgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hadde ikke penger til å dekke forsikringsutbetalinger
Da finanskrisen kom hadde banker forsikret seg mot tap hos AIG - verdens største forsikringsselskap.
02:14
Publisert: