Koronapandemien, som har ført til resesjon over nesten hele verden, lave renter og usikkerhet på det fremtidige arbeidsmarkedet har gjort at millennienes har fått øynene opp for aksjeinvesteringer.
– Pandemien og mangelen på alternative investeringer har akselerert skiftet til aksjemarkedet, sier analysedirektør Ganesh Vasudevan hos IDC Financial Insights Asia/Pacific til CNBC.
Frykt for å gå glipp av noe
I India ble det åpnet over 20 prosent flere verdipapirkontoer for aksjehandel de siste to kvartalene enn i fjor. Nesten alle eierne var i alderen 24 til 39 år, ifølge Securities and Exchange Board of India.
Det er blitt langt enklere å handle aksjer takket være apper og digitale løsninger. Det indiske meglerhuset Zerodha har fått rundt 200.000 nye kunder i måneden under pandemien. Gjennomsnittsalderen er 28 år. De håndterer over fem millioner transaksjoner daglig.
– Aksjemarkedet har «fomo-følelse», sa konsernsjef Nithin Kamath til Financial Times i september.
«FOMO» er et engelsk uttrykk som står for «fear of missing out», og som kan oversettes til «frykt for å gå glipp av noe». hovedindeksen ved Mumbai-børsen, Nifty 50, har steget med over 50 prosent siden bunnen i slutten av mars.
Det var India startet nedstengningen av hele landet i håp om å stanse spredningen av koronaviruset. Det har de ikke lykkes med. Det er over 6,5 millioner bekreftede tilfeller og over 100.000 dødsfall i India og antall registrerte smittede øker med rundt 80.000 daglig.
Ifølge den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs vil den økonomiske aktiviteten i India, målt i bruttonasjonalprodukt, falle med 14,8 prosent i inneværende budsjettår. Prognosen fra Fitch Ratings ligger på 11,8 prosent nedgang – mot en betydelig forverring fra den forrige prognosen.
– Resten av verden er i gang med den andre koronabølgen. India har ikke klart å flate ut den første kurven, sier sjeføkonom Sunil Kumar Sinha til India Times.
Løsrevet fra økonomiske utsikter
Interessen for aksjeinvesteringer har økt kraftig under koronapandemien over hele verden. De amerikanske teknologiselskapene satte nye rekorder i august.
Småinvestorer kan handle på internasjonale børser med et par sveip på mobilen eller foran pc-skjermen og amerikanske teknologiselskaper som Apple, Amazon og Microsoft har vært favoritter i blant annet India.
Den samlede verdien på de børsnoterte selskapene ved Tadawul-børsen i Saudi-Arabia steg med 378 prosent i årets ni første måneder til nesten 2500 milliarder dollar. Handelsvolumet økte med 109 prosent sammenlignet med fjorårets tre første kvartaler.
– Det er ikke mange andre attraktive investeringer å finne for investorer enn aksjer, sier analysesjef Muhammad Faisal Potri hos Riyad Capital til arabianbbusiness.com.
Det mangler ikke på advarsler. Aksjemarkedene i Midtøsten har gjort det bedre de siste tre månedene enn fremvoksende markeder i Asia og Latin-Amerika.
– Verdifastsettelsen på aksjemarkedene, blant annet i Saudi-Arabia, er fortsatt veldig høye og noe løsrevet fra de underliggende økonomiske utsiktene, sier direktør Tarek Fadlallah hos Nomura Asset Management i Dubai til Bloomberg.
Rekordstore børsnoteringer i vente
Asia har ledet nye børsnoteringer i år. Ved børsene i Hongkong, Shanghai og Seoul har det vært massive overlegninger i forbindelse med emisjoner.
Big Hit Entertainment, som står bak guttebandfenomenet BTS, skal børsnoteres i midten av oktober. Under emisjonen i forrige uke sørget institusjonelle investorer på en 1117 ganger overtegning. Selskapet hentet inn 962 milliarder won (7,6 milliarder kroner).
Kinesiske Ant Group, som er en del av internettgiganten Alibaba, gjør klar børsnotering i Shanghai og Hongkong. Ifølge de siste rapportene kan selskapet kommet til å hente inn mellom 30 og 35 milliarder dollar fra investorer i emisjonen – verdens største emisjon.
– Ant-emisjonen er en viktig milepæl, sier partner Wayne Shiong hos China Growth Capital til South China Morning Post.
Utleieselskapet Airbnb planlegger å hente inn tre milliarder dollar i forkant av børsnoteringen. En børsnotering skal skje i løpet av tredje kvartal, sa kilder til Reuters på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.