Gratisapplikasjonen Robinhood, som lar småinvestorer handle og selge aksjer ved et par sveip på mobilen, har fått kraftig kritikk etter de innførte restriksjoner i kjøp av Gamestop-aksjer på torsdag. Gamestopp-kursen falt med 44 prosent på torsdag.

Påstander om press

Etter de amerikanske børsene stengte på torsdag sa selskapet de vil fjerne de fleste restriksjonene på fredag. Aksjekursen på Gamestop steg med over 60 prosent til 312 dollar i etterhandelen.

Kursen nådde en topp på 492 dollar tidligere på torsdag. Ved nyttår var kursen på under 20 dollar.

– For å beskytte selskapet og kundene våre måtte vi begrense kjøp av disse aksjene. Vi er et meglerhus og det betyr vi må oppfylle mange regulatoriske og finansielle krav, sa konsernsjef Vlad Tenev i et intervju med CNBC torsdag kveld.

Det har vært kraftige reaksjoner mot Robinhood, som har oppnådd en enorm popularitet hos småinvestorer i USA under koronapandemien.

Hobby-tradere på nettforumet Reddit har skviser hedgefond og påført disse milliardtap denne uken. Nå har de gjort parodikryptovalutaen «dogecoin» til en av verdens mest verdifulle.
Hobby-tradere på nettforumet Reddit har skviser hedgefond og påført disse milliardtap denne uken. Nå har de gjort parodikryptovalutaen «dogecoin» til en av verdens mest verdifulle. (Foto: Robert Galbraith)

På diskusjonsforumet Reddit er det lagt frem anonyme påstander fra personer som sier de jobber for Robinhood om at selskapet ble bedt om å stanse handelen etter press fra investeringsselskapet Sequoia Capital og Det hvite hus.

Dette avvises av selskapets toppsjef.

«For å være klar: Denne avgjørelsen ble ikke tatt av andre markedsaktører», skriver Tenec på Twitter.

Robinhood Markets, selskapet bak den populære aksjeapplikasjonen, har hentet penger. Ifølge Bloomberg har selskapet benyttet seg av tilgjengelig kreditt hos flere banker.

– En revolusjon fra bunnen

Brukere bombarderte nedlastingstjenesten Google Play med negative kommentarer og gitt den en stjerne. Ifølge Verge har Google fjernet over 10.000 kommentarer.

Alexis Ohanian, som er en av grunnleggerne av Reddit, mener at Gamestop-situasjonen er en «revolusjon fra bunnen» som vil endre aksjemarkedet og investeringer for alltid.

– Jeg tror dette er et banebrytende øyeblikk. Jeg tror ikke vi kan gå tilbake til hvordan det var. Disse diskusjonsforumene er et resultat av et tilkoblet internett. Om det skjer på en plattform eller en annen; dette vil bli den nye normalen, sier han til CNBC.

– It’s Doge time

Da det ble satt inn restriksjoner på handel av Gamestop, AMC og andre aksjer som blant annet hedgefond har spekulert i skal falle, ble store beløp flyttet over til kryptovalutamarkedet.

Derfor er den gamle gruvebyen ideell for kryptoutvinning
Norilsk i Sibir er mest kjent som gruveby, og domineres av den russiske nikkelgiganten MMC Norilsk Nickel PJSC. Nå kan byen bli berømt for en annen type utvinning, etter at den første bitcoin-utvinningsfarmen i Arktis har etablert seg her.
01:26
Publisert:

Bitcoin-kursen har steget med over ti prosent de siste 24 timene og har vært tilbake på over 34.000 dollar natt til fredag.

Den store vinneren er «dogecoin», som ble unnfanget som en parodi og spøk på kryptomanien i 2013. Den er inspirert av internettfenomenet «Doge». De siste 24 timene er det omsatt «dogecoin» for 18,7 milliarder dollar.

«Dogecoin er neste Gamestop eller bitcoin», er temaet på et eget diskusjonsforum på Reddit.

Kryptovalutaen har steget fra 0,75 amerikanske cent til 7,2 cent natt til fredag (oppdatert klokken 04:30). Den er blitt verdens niende verdifulle kryptovaluta med en «verdi» på 8,9 milliarder dollar (over 75 milliarder kroner) etter å ha steget med nesten 800 prosent på 24 timer.

– Det er en gåte for meg hvorfor Dogecoin har en så høy verdi, sier Adrian Lee, som foreleser ved University of Technology, i Sydney til teknologinettstedet Cnet.

Mange forsøker å hausse opp kursen til én dollar.

«It’s DOGE time», skriver en bruker.

«Det er opp til oss å bestemme hva en DOGE er verdt. Jeg selger ikke for småpenger», skriver en annen.

– Den er ganske kul

Tesla-grunnlegger Elon Musk har hatt mye moro med «Dogecoin» i flere år.

«Dogecoin kan være min favorittkryptovaluta. Den er ganske kul», skrev Musk i 2019, hvor han samtidig endret Twitter-profilen sin til «CEO Dogecoin».

I desember sendte han ut Twitter-meldingen «One word: Doge» til sine 40 millioner følgere. Kursen steg umiddelbart.

Musk har også kastet seg på kontroversen rundt shorthandel og Gamestop.

«Du kan ikke selge hus du ikke eier. Du kan ikke selge biler du ikke eier. Men du kan selge aksjer du ikke eier? Dette er sprøyt. Shorting er svindel. Det er kun lovlig av flyktige årsaker», skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.