Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har i løpet av februar vært på det høyeste nivået siden sommerdagene 1990 og har ligget på over 30.000. Som i de fleste markeder er det teknologiselskaper som har stått bak mye av oppgangen. Nå har det surnet og Nikkei er under 30.000.

– Alt dreier seg om renter

Da handelen startet ved børsene i Tokyo, Seoul og Sydney fredag morgen falt nøkkelindeksene umiddelbart med rundt tre prosent. Storselskaper som Softbank Group, Sony og Panasonic ledet nedgangen med et kursfall på rundt fire prosent.

I Sør-Korea falt tungvekteren Samsung Electronics med 3,5 prosent og aksjekursen er lavere enn den var ved nyttår.

– Alt dreier seg om renter. Teknologiaksjer har gjort det bedre og ledet oppgangen. De vil sannsynligvis lede nedgangen også, sier direktør Randy Frederick hos Schwab Center for Financial Research til Bloomberg.

Høyere renter på den amerikanske tiårsrenten, som ofte karakteriseres som verdens viktigste, blir sett på som hovedårsaken. For første gang siden koronapandemien startet for ett år siden passerte den amerikanske tiåringen 1,6 prosent torsdag kveld.

I august i fjor var den på 0,5 prosent.

«Rentene øker fordi investorer er optimistiske. De tror at en sterk og bærekraftig oppgang er like rundt hjørnet og prisene vil øke da etterspørselen vil komme susende tilbake. I en slik situasjon vil renten på statspapirer uansett bli høyere uansett om Fed øker renten», skriver direktør Kathy Lien hos BK Asset Management i en analyse, ifølge CNBC.

– Stor betydning for Asia

Det er ikke bare i USA rentene øker. Den australske tiåringen er på 1,85 prosent fredag – den høyeste siden mai 2019. Ved nyttår lå den på en prosent.

«Det at den amerikanske tiåringen passerte 1,6 prosent har stor betydning for Asia», skriver analysesjef Robert Carnell hos finansinstitusjonen INGs Singapore-kontor.

Han utelukker ikke at G7-landene vil ta en prat.

«Det er ikke umulig å forestille seg en oppjaget telefonkonferanse mellom G7-landene for å diskutere et koordinert inngrep, selv om det bare er muntlig for å roe ned situasjonen», skriver han.

I Japan har den samme renten steget til 0,165 prosent. Dette er den høyeste tiårsrenten siden 2016.

Cornell påpeker at den japanske sentralbanken tradisjonelt har intervenert i markedet for å få renten lavere. Han er usikker på om dette vil skje denne gangen.

«I januar indikerte sentralbanksjefen at den japanske sentralbanken begynte å varme til ideen om å la statsrentene bevege seg mer enn tidligere», skriver Cornell.

På vei ut fra resesjon

Det er nesten ett år siden koronavirusutbruddet gikk fra å være isolerte utbrudd i Kina, Sør-Korea og Japan til å spre seg til hele verden og Verdens helseorganisasjon erklærte dette for å være en pandemi.

Verden begynner å se slutten på pandemien. Den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp i de tradisjonelle eksportøkonomiene i Asia. Taiwanske eksportører fikk nesten 50 prosent flere eksportordrer i januar enn i samme måned i fjor.

Den japanske industriproduksjonen økte med 4,2 prosent i januar sammenlignet med desember måned – for første gang på tre måneder. Dette var bedre enn ventet. Detaljhandelen falt med 0,5 prosent, noe som tilskrives koronarestriksjoner.

«Den sterke veksten i industriproduksjonen og kun en svak nedgang i detaljhandelen tyder på at den økonomiske aktiviteten ikke vil falle i inneværende kvartal. De mest inngripende restriksjonene skal fjernes overalt neste søndag og forbruket bør ta seg opp de neste månedene», skriver Capital Economics Japan-økonom Tom Learmouth, som oppjusterte den økonomiske vekstprognosen på fredag for Japan for første kvartal på fredag.

Norge rykker opp

I Bloombergs månedsoversikt (Covid Resilience Ranking) over de beste og verste stedene i verden å være under koronapandemien, har situasjonen for USA bedret seg betydelig etter at Joe Biden overtok som president for vel en måned siden.

New Zealand topper oversikten for fjerde måned på rad med stengte grenser, fire vaksineavtaler og nesten ingen lokale smitteutbrudd. Norge havner på en femteplass takket være vaksineringen og utbredt testing – bak Australia, Singapore og Finland.

På bunnen av listen med 53 land ligger Mexico, Peru, Tsjekkia, Brasil og Nigeria.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.