Den amerikanske renteøkningen torsdag var ventet, men det førte til den verste negative reaksjonen siden en renteøkning i februar 1994, ifølge Financial Times.

Den ledende S&P 500-indeksen falt med 2,3 prosent før den tok deg noe inn og endte dagen 1,5 prosent lavere. Før beslutningen var S&P 500-indeksen 1,5 prosent høyere.

«Det var en enstemmig avgjørelse og rentebanen ble nedjustert med kun 20 basispunkter. Dette var langt fra den «duete» renteoppgangen noen ventet», skriver analyseselskapet Capital Economics på torsdag.

– Veldig bekymret

Det er en nedgang i morgentimene ved de asiatiske børsene. Nikkei 225-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med nesten to prosent og nærmer seg årets bunnotering fra mars. Siden 1. oktober har den japanske børsindeksen falt med nesten 15 prosent.

National Australia Bank forsøker å tolke formuleringene fra den amerikanske sentralbanken i en morgenrapport. Den konkluderer med at Fed har gått vekk fra «autopilot» til å vurdere økonomiske statistikker og data – slik det var før finanskrisen.

– De skjønner ikke hvor elendige markedene er. Jeg er veldig bekymret, sier Andrew Brenner hos National Alliance Securities til Financial Times.

Dow Jones-indeksen er på det laveste nivået for 2018 etter at den falt med 350 punktern onsdag.

– Dette er en skikkelig skuffelse for majoriteten av investorer som ventet noe helt annet, sier markedsstrateg David Joy hos Ameriprise Financial til CNN.

Det ligger an til to amerikanske renteøkninger i USA i 2019. President Donald Trump kritiserte den planlagte renteøkningen tidligere denne uken i flere Twitter-meldinger.

– Ikke helt rosenrødt

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har falt med nesten 20 prosent siden toppen i slutten av august og er på det laveste for hele året. Ingen av de ledende asiatiske børsindeksene har hatt en oppgang i år. Shanghai-indeksen har falt med nesten 24,3 prosent.

Indonesia-børsen har gjort det «best» med en nedgang på kun tre prosent. Indonesia er det asiatiske markedet som kommer best ut, sammen med Mexico, Brasil og India av fremvoksende markeder for 2019, ifølge en Bloomberg-undersøkelse overfor internasjonale finansinstitusjoner.

– Fed nærmer seg slutten på innstramningene og da er det sannsynlig at fond returnerer til fremvoksende markeder. Situasjonen er ikke kun rosenrød gitt hvordan handelsfriksjonen mellom USA og Kina vil fortsette. Hvis handelsbekymringene forsvinner kan risikoappetitten komme tilbake, sier valutatrader Hironori Sannami hos Mizuho Bank til Bloomberg.

– Ser billige ut

Over 80 prosent av ekspertene mener valutaene i fremvoksende markeder vil styrke seg i 2019. Obligasjoner blir sett på som et sikkerstikk. Det er litt mer usikkerhet rundt aksjer, men også her er 80 prosent overbevist om at det går mot en oppgang neste år.

– Verdipapirer i fremvoksende markeder ser billige ut, sammenlignet med modne markeder. De har underprestert i 2018 og er modne for en oppgang, sier seniorstrateg Daniel Morris hos BNP Paribas Asset Management til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil B. Alstadheim: Derfor vil Solberg at du skal snakke om sex i juleselskapet
03:13
Publisert: