Russlands tidligere minister for økonomisk utvikling Aleksej Uljukajev er funnet skyldig å ha tatt imot bestikkelser på knapt 20 millioner kroner. Uljukajev ble fredag funnet skyldig i den meget profilerte korrupsjonssaken av en domstol i Moskva.

Uljukajev er den første russiske ministeren som finnes skyldig i korrupsjon siden Sovjetunionenfalt sammen og Russland reetablert som egen stat i 1991. Han har sittet i husarrest siden pågripelsen i november 2016.

Han ble funnet skyldig i å ha tatt imot pengene for i forbindelse med en godkjennelse av at statsoljeselskapet Rosneft fikk overta den mindre rivalen Bashneft.

Penger eller vin?

Uljukajev ble pågrepet med pengene i en bag, etter å ha blitt overvåket og lagt en felle for av myndighetene, et komplott iscenesatt av den mektige Rosneft-sjefen Igor Setsjin som regnes som en av Putins mest lojale støttespillere. Uljukajev hevder at han trodde pengebagen var fylt med vin, som Setsjin på et tidligere tidspunkt hadde lovet ham.

– Jeg var aldri i tvil om at bagen inneholdt god vin, noe også vekten og størrelsen skulle tilsi, sa Uljukajev i retten.

At bagen ble plukket opp på kontoret i nattens mulm og mørke utenom, utenfor arbeidstid, hadde han ingen god forklaring på.

Kreml bekreftet senere at president Vladimir Putin personlig var informert om og hadde godkjent overvåkningen og aksjonen

Selv avviser Uljukajev all skyld og hevder han er utsatt for en politisk sammensvergelse. Pågripelsen i fjor sjokkerte det russiske establishmentet, og selv statsminister Dmitrij Medvedjev uttalte at det var «hinsides all forståelse».

Kremlologer og Russland-kjennere tolker tildragelsen som et klart politisk signal fra Putin og Kreml at det tross alt går en grense for hvor langt russiske politikere og byråkrater kan gå med hensyn til å berike seg personlig på ulovlig vis.

Dommen er ennå ikke klar, men det er ventet at Uljukajev blir dømt til 10-15 års fengsel.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Tafsefesten
Kjetil Wiedswangs julekalender: På 1700-tallet var julen en fylle- og tafsefest. Så fikk kirken, kongen og Ludvig Holberg nok.
01:15
Publisert: