– Det virker som om Assad-regimets mål er å fysisk utrydde det som er igjen av opposisjonskrigere i Aleppo, sier Kai E. Kverme, Syria-ekspert og seniorrådgiver hos Landinfo.
Blåser i våpenhvileavtaler
Historien om den snart seks år lange krigen i Syria er også en historie om mislykkede og brutte våpenhvileavtaler.
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin bekreftet alt tirsdag at Russland og Tyrkia hadde forhandlet frem en våpenhvileavtale for Aleppo som skulle tre i kraft onsdag morgen.
Busser sto klare til å rykke inn og evakuere sivile og sårede, men de var aldri i nærheten av å komme i gang med noen som helst slags form for humanitært arbeid.
Harde kamper med artilleri og luftangrep fortsatte utover hele onsdagen mot det stadig mindre opprørskontrollerte området øst i Aleppo.
Assad-regimet og støttespillerne fra den Iran-støttede Hizbollah-militsen ga samtidig klar beskjed om at våpenhvileavtalen var en russisk-tyrkisk konstruksjon som de ikke ville respektere.
Russland med makten
Kverme er klar på at Russland her sitter med nøkkelen, rett og slett på grunn av sin overlegne militære styrke, særlig i luften.
– Hvis Russland virkelig hadde ønsket en effektiv våpenhvile, så hadde det blitt en våpenhvile. Russland har makten, sier Kverme.
President Bashar al-Assads krigslykke snudde for alvor da Russland kom direkte og fysisk inn i krigen på høsten i fjor på regimets side. De siste ukene og månedene har de regimetro styrkene, som også støttes av Hizbollah og andre Iran-støttede militser hatt stor militær fremgang, særlig mot storbyen Aleppo.
Hvorfor brytes våpenhvilen?
Det store spørsmålet er da ifølge Kverme hvorfor våpenhvileavtalen for Aleppo ikke overholdes?
Kverme sier ett svar kan være at også alle gruppene som kjemper på Assads side også er fragmentert, i likhet med opposisjonen. Et annet kan være at selv om det er mange sivile igjen i skuddlinjen, mener de regimetro at disse i realiteten er på opprørernes side og har gjort det mulig å okkupere Aleppo gjennom flere år.
Assad-regimet opererer med betydelig høyere antall opprørere i de små lommene av Aleppo som fortsatt kontrolleres av opprørerne enn uavhengige observatører gjør. Rundt 4000 opprørssoldater og cirka 15.000 sivile. Noe som skal legitimere fortsatt voldsbruk.
– Det er skremmende at man fortsetter bombingen selv om man nesten har tatt Aleppo, sier Kverme, som mener det bare er et tidsspørsmål før all motstand i byen er helt knust.
Overlater IS til USA
Kverme sier Assad-regimet har planlagt «slaget om Aleppo» i et par år, og at en seier her vurderes som meget symbolsk viktig.
– At det har tatt så lang tid illustrerer også hvor vanskelig det er, sier Kverme.
Han mener Assad-regimet nå nesten utelukkende prioriterer krigen mot opprørerne, og at kampen mot IS (Den islamske staten) nærmest helt er overlatt til USA og dets allierte.
Mens Assad nå er i ferd med å vinne tilbake Aleppo, gjenerobret IS meget overraskende denne uken oldtidsbyen Palmyra, der Assads regjeringsstyrker har hatt kontrollen siden i mars i år.(Vilkår)