For ett år siden kjøpte den kinesiske internettgiganten Alibaba det tyskeide selskapet Lazada, som har bygd opp netthandelsvirksomhet i fem sørøstasiatiske land, blant annet Thailand, Malaysia og Indonesia. Nå går startskuddet for Amazons inntreden i Sørøst-Asia.

Sørøstasiatisk testmarked

Alibaba har revolusjonert netthandel i Kina – på samme måte som Amazon har gjort det i USA. Det er blitt enkelt og trygt å handle på nettet. 466 millioner kinesere handlet online i løpet av 2016 – en tredjedel av befolkningen. I Sørøst-Asia har kun fem prosent handlet online.

Amerikanske Amazon har det siste året bygd opp en ny avdeling i Singapore – under strengt hemmelighold. I løpet av de neste dagene lanseres Sørøst-Asia-satsingen, ifølge nettstedet TechCrunch. Singapore skal fungere som et testmarked før resten av Sørøst-Asia inntas.

Amazon vil ikke bekrefte noe. Kjente bloggere og profiler på sosiale medier har de siste dagene lagt ut sponsede bilder med emballasje fra Amazons abonnementstjeneste Prime. Prime tilbyr gratis frakt for alle bestillinger via Amazon og spesialtilbud for kundene.

Kinesiske Alibaba har fått et forsprang med oppkjøpet av Lazada og matvaretjenesten Redmart i Singapore. Tencent, som konkurrerer med Alibaba om å være Asias mest verdifulle børsnoterte selskap, har foretatt en rekke investeringer i Sørøst-Asia de siste månedene.

– De største kinesiske internettselskapene må finne seg nye markeder i utlandet. Sørøst-Asia blir sett på som attraktivt med høy mobilbruk, ung befolkning og det er kontantbaserte samfunn, sier senioranalytiker Matthew Wong hos CN Insights til Nikkei Asian Review.

Alibabas aksjekurs har steget med 73 prosent i år og Amazon med 38 prosent.

Milliardsatsing i India

Amerikanske Amazon har satt til side fem milliarder dollar for det indiske markedet. De har fått et fotfeste, men konkurrerer med markedsleder Flipkart og Snapdeal, som har vært markedsleder siden 2011.

Amazon økte trafikken i India med 46 prosent i 1. halvår. Flipkart opplevde en nedgang på 12 prosent, ifølge 7 Park Data.

Det kinesiske netthandelsmarkedet var på 681 milliarder dollar i 2016, ifølge Forrester Research. Det forentes å øke til 1089 dollar i 2021. I India forventes det en firedobling til 64 milliarder dollar.

Amazon er interessert i å kjøpe den indiske betalingstjenesten FreeCharge, ifølge Bloomberg.

– Klar til å ta av

En rapport fra Google og Temasek viser at Sørøst-Asia har 260 millioner internettbrukere.

«Den sørøstasiatiske internettøkonomien er klar til å ta av. De neste fem årene vil det komme rundt 124.000 nye brukere online hver dag», ifølge rapporten.

Sørøst-Asia er allerede det fjerde største internettmarkedet i verden.

«Det må investeringer på mellom 40 og 50 milliarder dollar de neste ti årene i Sørøst-Asia for at regionen skal bli en internettøkonomi på rundt 200 milliarder dollar i 2025», skriver forfatterne av rapporten.

Totalt er det identifisert rundt 7000 oppstartsselskaper i internettsektoren i de seks største sørøstasiatiske landene. Kun fire av disse er såkalte «enhjørninger» som er verdt over en milliard dollar.

Transporttjenesten Grab blir verdsatt til 50 milliarder kroner etter at selskapet gjennomførte en emisjon på rundt 20 milliarder kroner tidligere denne uken.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: