Netthandelsselskapet Amazon har knust konkurrenter som bokhandelkjeden Borders og tradisjonelle kjøpesentre i USA. I sommer kjøpte Amazon dagligvarekjeden Whole Foods Market for 13,7 milliarder dollar – et trekk som analytikere kalte et «jordskjelv» i dagligvaresektoren.

Den kinesiske konkurrenten Alibaba velger å investere i svekkede selskaper og innlemme disse i Alibabas digitale økosystem.

Mandag la Alibaba 2,9 milliarder dollar på bordet for å kjøpe 36 prosent av aksjene i Kinas største dagligvarekjede, Sun Art Retail. Det gir en rabatt på 24 prosent sammenlignet med selskapets siste verdivurdering. Sun Art har over 400 store dagligvaresentre spredt rundt over hele Kina under merkenavnene Auchan og RT-Mart, og har en markedsandel på 8,2 prosent.

– Fysiske butikker vil spille en uunnværlig rolle for kundeopplevelsen. Den kan forbedres med bruk av datadrevet teknologi og personlige tjenester som allerede eksisterer i den digitale økonomien, sier direktør Daniel Zhang hos Alibaba i en kommentar.

– Alibaba går inn i en bransje hvor de ikke har kjernekunnskap, sier direktør Weiwen Han hos konsulentselskapet Bain & Co. til Reuters.

Doblet børsverdi

Alibaba har sammen med konkurrentene Tencent og JD.com stått bak en teknologirevolusjon i Kina. De dominerer innen netthandel, kommunikasjon og finansteknologi. Selskapene ønsker å ekspandere – i Kina og internasjonalt.

Det har gjort Alibaba til en av børsvinnerne ved New York-børsen i år. Selskapet, som har nesten all virksomhet i Kina, er doblet i verdi det siste året til 475 milliarder dollar ved børsåpning mandag. Dette er kun 70 milliarder dollar lavere enn Amazons børsverdi.

Ser ny vekst

Den tradisjonelle detaljhandelen i Kina hadde en omsetning på rundt 35.000 milliarder kroner i 2016. Alibabas kongstanke, som grunnlegger Jack Ma deler med Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, er å kombinere nettbutikker med tradisjonelle butikkutsalg for å skape ny vekst.

Med kjøpet av Sun Art får Alibaba tilgang til lager og utsalg som kan fungere som distribusjonspunkter for produkter som er kjøpt online. Amazon har også åpnet rene utsalg i amerikanske byer under eget merkenavn som et forsøksprosjekt, blant annet med automatisk betaling av produkter.

– Sun Art har en ganske god forsyningskjede. Fra et kostnadsperspektiv er dette mer fornuftig for Alibaba enn å bygge alt fra bunnen av. Det virker som at den nye trenden er kombinasjonen netthandel og tradisjonelle butikker, sier analytiker Julia Pan hos UOB Kayhian til Bloomberg.

Alibaba har fra før avtaler med rundt 600.000 butikker og utsalg i Kina hvor kunder kan hente pakker som er kjøpt via selskapets nettbutikk.

En revolusjon

I USA har en rekke tradisjonelle butikker og kjøpesenterkjeder gått konkurs. Sears dominerte amerikansk detaljhandel frem til 1989, da Walmart overtok. De siste årene har bokhandelkjeden Borders, hobbykjeden RadioShack og leketøyskjeden Toys ‘R’ Us gått konkurs.

Amazon og andre nettbutikker har fått skylden. I Kina leder teknologigigantene endringene ved å samarbeide med eksisterende kjeder.

«Det skjer en revolusjon i Kina. Tradisjonelle butikkutsalg blir ikke tapere eller ofre. De ender opp som partnere til netthandlere. Denne digitaliseringen av detaljhandelen, ledet av Alibaba og JD.com, skjer i en hastighet som kun Kina muligens har råd til», skriver analytiker Bhavtosh Vajpayee hos Bernstein Research i en rapport.

Alibaba mer enn femdoblet omsetningen fra satsingsområdet «ny detaljhandel» i siste kvartal, sammenlignet med i fjor.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En delikat amerikaner til svineribben
Fra Berkeley i USA serverer Merete Bø denne fantastiske vinen til norsk svineribbe.
01:05
Publisert: