På bare noen år har Kina beveget seg fra et kontantsamfunn til en situasjon der brukerne forventer at betalinger gjøres med smarttelefonen. Dette har gått raskere enn i andre asiatiske land hvor kontanter og kredittkort fortsatt dominerer.

Verdens nest største enhjørning

Da Alibaba ble børsnotert i 2014 valgte man å skille ut betalingstjenesten Alipay i selskapet Ant Financial. Årsaken var at den ble sett på som en risiko all den tid Alibaba først og fremst drev med netthandel. Grunnleggerne av Alibaba overtok kontrollen mot at Alibaba fikk 37,5 prosent av driftsoverskuddet.

Denne avtalen er blitt kritisert i etterkant. Selskapet ble verdsatt til 60 milliarder dollar (470 milliarder kroner) da det hentet inn frisk kapital i en rettet emisjon i fjor og fikk med seg institusjonelle investorer. Meglerhuset CLSA mener verdien er høyere.

Nå er det blitt avtalt at Alibaba kjøper 33 prosent av aksjene. Dette skjer via en byttehandel hvor Ant Financial kjøper patenter og opphavsrettigheter fra Alibaba. I fjor betale Ant Financial 2,6 milliarder kroner for bruk av Alibaba-teknologi.

Les også:

– Aksjekjøpet kan være forberedelser til en børsnotering, sier analytiker Steven Zhu hos Pacific Epoch til Bloomberg News.

Alibaba er verdens nest mest verdifulle «enhjørning» – privateide selskaper som er verdt over en milliard dollar – kun slått av transportdelingstjenesten Uber.

Størst i Asia

Etter avknoppingen fra Alibaba, er Ant Financial blitt Asias største finansteknologiselskap. Selskapet var helt dominerende i Kina frem til 2016 da Alipay-tjenesten fikk konkurranse fra Tencent, som står bak Wechat. Siden 2016 har Alipays markedsandel falt til 54 prosent, mens Wechats har 37 prosent.

Alipay har også ekspandert i Asia, Midtøsten og deler av Europa i samarbeid med lokale banker og finansteknologiselskaper. I fjor høst ble det for eksempel mulig for kinesiske turister på besøk i Oslo å bruke Alipay som betalingsmiddel på noen utvalgte steder. Denne uken åpnet tjenesten i Finland.

«Nesten én milliard mennesker i Asia har tilgang til digitale lommebøker for å betale varer og tjenester. I økende grad trenger de ikke å ha med seg kontanter», skrev selskapets konsernsjef Eric Jing i et innlegg i Wall Street Journal denne uken.

Finansteknologi vokser raskt i hele Asia med alt fra markeder til kjøpesentre tilbyr betalingsløsninger. I Bangkok skal verdens største utendørsmarked, Chatuchak, tilby betaling via smarttelefoner i løpet av året. Tilsvarende skjer i India og Indonesia.

Ute av eksklusiv klubb

Alibaba la frem kvartalsresultat torsdag – sammen med «alfa-selskapene» Apple, Amazon og Alphabet. Disse fire, Facebook, Microsoft og Tencent har alle hatt en børsverdi på rundt 500 milliarder dollar hittil i år.

Alibaba mistet medlemskapet i den «klubben» etter et kursfall på 5,9 prosent torsdag. Dette til tross for en omsetningsvekst på nesten 60 prosent og en resultatforbedring før skatt på 35,7 prosent. Driftsmarginen falt derimot fra 39 til 31 prosent.

Selskapets børsverdi har økt med 88 prosent det siste året til 492 milliarder dollar.

«Vi forventer at Ant Financial vil fortsette med investeringene for å beholde ledertrøyen innenfor mobile betalingsløsninger», skriver Nomura Securities i en ny analyse.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: