Da Alibaba ble børsnotert ved New York-børsen i 2014, i hva som fortsatt er verdens største børsnotering, ble det forventet at selskapet ville ekspandere internasjonalt og ta opp konkurransen med Amazon, Ebay og andre amerikanske internettselskaper.

Det har ikke skjedd.

Fantastisk, fantastisk og fantastisk

Investorer begynner å bli utålmodige. Aksjekursen er på nøyaktig samme nivå nå som den var etter børsnoteringen i september 2014. I samme periode har den amerikanske konkurrenten Amazons aksjekurs steget med 140,6 prosent.

På mandag møtte Alibabas grunnlegger Jack Ma, som er blitt en av Asias rikeste med en formue på rundt 30 milliarder dollar, USAs neste president i Trump Tower i New York City.

Ma ønsker tilrettelegge for at amerikanske selskaper skal benytte Alibaba som en salgsplattform for å eksportere internasjonalt.

– Vi diskuterte hvordan vi kan bedre handelen. Vi kan støtte en million små- og mellomstore amerikanske selskaper til å selge til Kina og Asia, spesielt til Sørøst-Asia hvor vi er ganske store, sa Ma.

Ifølge en pressemelding fra Alibaba kan internettsalgsplattformen føre til at det blir skapt én million nye arbeidsplasser i USA.

Via Alibaba kan selskaper selge direkte til kunder over hele verden. Dette har kinesiske fabrikker benyttet seg av. Ved inngangen til 2016 hadde selskapet over 10 millioner aktive selgere og Alibaba sa i den siste årsrapporten at de har skapt over 15 millioner arbeidsplasser i Kina.

– Vi hadde et fantastisk møte. Han er en fantastisk, fantastisk entreprenør. En av de beste i verden. Sammen skal vi gjøre fantastiske ting for småselskaper, sa Trump om Ma etter møter til journalister i lobbyen på Trump Tower.

Drar strikken langt

Den internasjonale ekspansjonen har gått tregt for Alibaba. Det kinesiske markedet er nesten hermetisk lukket for internasjonal konkurranse og selskaper som Amazon og Ebay har ikke mulighet til å konkurrere.

– Det er høy etterspørsel fra Kina og andre fremvoksende markeder etter vestlige produkter. Det er en av prioriteringene deres å åpne opp nettstedet for små- og mellomstore selskaper – ikke bare i USA, men over hele verden, sier analytiker Colin Sebastian hos Robert W. Baird& Co. til Wall Street Journal.

Den kinesiske forretningsmodellen har ikke latt seg kopiere til vestlige markeder.

«Mas påstand om at han kommer til å skape en million nye arbeidsplasser i USA ved å hjelpe småbedrifter å selge produkter og tjenester til Kina er å dra strikken vel langt», skriver finansnettstedet Marketwatch på tirsdag i en kommentar.

De påpeker at det eneste Ma lover er å gi amerikanske selskaper tilgang til brukerdata og logistikktjenester. Selskapet har ikke planer om å utvide sin egen organisasjon i USA. Selskapet har rundt 34000 ansatte – de fleste i Kina.

Mer vennlig forhold

Selv om selskapet ikke har betydelig virksomhet i USA er det amerikanske markedet et av de viktigste for selskapets eksportører som benytter salgsplattformen. Trump har foreslått å straffe kinesiske eksportører med tariffer på inntil 45 prosent.

– Vi mener at det kinesisk-amerikanske forholdet bør styrkes og bli mer vennlig, sa Ma etter møtet med Trump.

Alibaba har forsøkt å komme seg inn på det amerikanske markedet, men har ikke klart dette i konkurranse med Amazon og Ebay. I 2015 solgte de nettstedet 11 Main.

De har satset på India og Sørøst-Asia. I fjor betalte Alibaba en milliard dollar for det tyskeide internettselskapet Lazada, som på tre år er blitt markedsleder i Sørøst-Asia.

Alibaba vil ikke få holde på alene. Amerikanske Amazon, som allerede har investert milliardbeløp i India, er i ferd med å etablere seg i Sørøst-Asia med hovedbase i Singapore.

Markedene

Handelsdagen startet forsiktig og avventende i Asia, men i løpet av formiddagen har det vært nervøsitet å spore. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med nesten en prosent. Også i Sydney, Seoul, Shanghai, Taipei og Jakarta er den en nedgang.

Manila-børsen går nok en dag i motsatt retning og nøkkelindeksen har en oppgang på 1,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: