I nesten 20 år kunne Alibaba vokse uhemmet i Kina. Grunnlegger Jack Ma fremsto som kapitalist som også hadde støtte i det mektige kommunistpartiet. Nedturen har vært bratt for Alibaba – og Ma. Alibabas børsverdi er blitt mer enn halvert siden i fjor høst.
Alibaba ble for mektig og Ma konkurrerte med Kinas president Xi Jinping om oppmerksomheten. Han kritiserte kinesiske regulatorer like før Alibabas finansteknologiselskap Ant Group skulle gjennomføre en historisk stor emisjon og børsnotering.
Ambisiøse langsiktige mål
Børsnoteringen ble satt på vent og myndighetene igangsatte en etterforskning. Ma forsvant fra offentlighetens søkelys og har holdt en svært lav profil det siste året. Alibaba har fått en bot på 2,8 milliarder dollar i en antitrust-sak, en rekord i Kina.
Selskapet har forsøkt å komme inn i varmen igjen. Nå gjøre det et nytt forsøk ved å skifte ut viktige personer i toppledelsen og gjennomføre en omorganisering.
– Markedene vil alltid ha opp- og nedturer, men Alibaba har ambisiøse langsiktige mål. Vi deltar i en stafett og må ha en ny generasjon med talentfulle ansatte som kan ta selskapet videre, sier avtroppende finansdirektør Maggie Wu i en kommentar.
Wu, som har ledet tre ulike børsnoteringer av Alibaba de siste 15 årene, har vært en av de mest fremtredende kvinnene i en svært mannsdominert teknologisektor i Kina. Stafettpinnen overlates til Toby Xu.
– Jeg stoler mer på Toby enn jeg stolte på meg selv da jeg ble utnevnt til finansdirektør for mange år siden, sier hun.
Internasjonal satsing
Det kommer også utskiftinger i den internasjonale satsingen. Da Alibaba ble børsnotert i USA i 2014 ble det antatt at selskapet ville satse mer offensivt internasjonalt – også i vestlige markedet. Alibaba har kjøpt Lazada i Sørøst-Asia, men har holdt en lav profil globalt.
Nå skal det satses for fullt internasjonalt med en ung toppsjef i 30-årene.
– Vi vil bli et virkelig internasjonalt selskap. Vi mener at det er spennende muligheter internasjonalt å sikre oss, sier konsernsjef Daniel Zhang i et brev til ansatte.
Disse endringene er blitt godt mottatt av investorer. Aksjekursen steg med over ti prosent ved New York-børsen på mandag og startet med en oppgang på over åtte prosent tirsdag morgen i Asia. Dette er den største kursoppgangen på en dag siden juni 2017.
– Kina kuttet også reservekravene til bankene. Dette kan være et signal om at myndighetene begynner å bli nervøse for utsiktene. Det nærmer seg kanskje slutten på kampanjene mot teknologisektoren, sier senioranalytiker Ed Moya hos Oanda til Bloomberg.
Skrinlegger «Alibaba-økonomi»
Det gis mer makt til lederne for enkeltdivisjoner i Alibaba. Grunnlegger Jack Ma vart opptatt av å skape en «Alibaba-økonomi» i Kina hvor selskapet var involvert i alt fra salg og logistikk til finansiering og dataanalyse. Denne modellen forsvinner med endringene.
Analytikere er positive til utsiktene. Over 90 prosent av analytikere som følger Alibaba har en kjøpsanbefaling på aksjen. Citigroup mener at strukturendringene, hvor det skilles tydelig mellom den kinesiske og internasjonale satsingen, skal skape global vekst.
«Endringene skjer tidligere enn ventet. Etter mange hendelser det siste året vil de neste årene bli kritiske for Alibaba for å vise at de kan reise seg igjen og komme enda sterkere tilbake operativt», skriver Citigroup i en ny analyse.
Alibaba er det største kinesiske selskapet som er børsnotert i USA. Transportselskapet Didi, som ble børsnotert i USA tidligere i år, er i ferd med å bli strøket fra børsnotering på det amerikanske markedet og søke notering ved Hongkong-børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.