Kinas president Xi Jinping lovte en åpnere økonomi og mer frihandel da han åpnet en handelsmesse i Shanghai på tirsdag med Frankrikes president Emmanuel Macron blant publikum.

– Verdenssamfunnet må fortsette å slå ned murer i stedet for å bygge murer, kjempe mot proteksjonisme og unilateralisme, og det må jobbes kontinuerlig for å fjerne handelshindringer, sa Xi.

Kina har satt som krav at USA forplikter seg til en tidsplan for når straffetoll skal fjernes hvis det blir enighet om en «fase 1» i en handelsavtale.

Ifølge Politico forlanger Kina at USA fjerner en 15 prosent straffetoll som ble innført i september, reduserer straffetoll på 25 prosent som ble innført tidligere og suspenderer ny planlagt straffetoll fra midten av desember.

– Det mangler fortsatt gjensidig tillit. Det koker ned til hvem som er mest ivrig etter å få til en avtale. Nå er det en politisk avgjørelse, snarere enn en teknisk løsning på selve formuleringene i en handelsavtale, sier en kilde til South China Morning Post.

Kraftig handelsfall

Handelshindringene som USA og Kina har etablert for å ramme motparten har ført til lavere global handel. Det er de to økonomiske supermaktene som er hardest rammet.

Den amerikanske eksporten til Kina falt med 15,5 prosent i årets tre første kvartaler. Importen fra Kina endte 13,5 prosent lavere. På grunn av ubalansen i handelen var det et langt større utslag målt i dollar for Kina. USAs import fra Kina har falt med 53,1 milliarder dollar.

Amerikanske merkenavn har foreløpig ikke blitt rammet i særlig grad. Den største nedgangen i den amerikanske eksporten er det råvareselskaper som har opplevd. Eksport av mineraler og råvarer har falt med nesten 70 prosent. Trevarer er halvert sammenlignet med før handelskrigen.

Apple har solgt Iphone og Mac som vanlig på det kinesiske markedet. Det kan endres. Ifølge en undersøkelse fra AlixPartners gjennomført i oktober sier 78 prosent av kinesiske forbrukere de ikke vil kjøpe amerikanske produkter under singeldagen den 11. november (11.11).

«Amerikanske merkevarer kan vente en del forstyrrelser som følge av konsekvensene av handelskrigen», heter det i rapporten.

Halvparten av disse sier hovedårsaken til en boikott av amerikanske produkter er «patriotisme».

– Kinesiske forbrukere foretrekker lokale merkevarer, sier direktør Jason Ong til South China Morning Post.

Ti år med singeldagen

Singeldagen «11.11» er blitt den viktigste handelsdagen på internett i Kina. Det omsettes for mer enn de mer tradisjonelle vestlige handelsdagene «Black Friday» og «Cyber Monday». Det er ti år siden Alibaba først laget en gimmick for single kinesere.

Alibaba planlegger å nå en halv milliard kunder over hele verden i år – 100 millioner flere enn i fjor. I 2018 ble det omsatt for over 270 milliarder kroner i løpet av handelsdagen i Kina – en ny rekord.

Alibaba, som er Kinas største privateide selskap, har hyrt inn den amerikanske popartisten Taylor Swift til å fronte singeldagen i Kina på en direktesendt sending hvor det er nedtelling til midnatt.

Dette blir sett på som et forsøk på å bygge en bro mellom Kina og USA. Swift er svært populær i Kina. I august solgt det nye albumet hennes en millioner kopier i Kina – flere enn i USA.

Den svakeste økonomiske veksten siden 1992 i Kina har ikke skremt forbrukere fra å bruke penger førstkommende mandag. Forbrukere i storbyer som Shanghai og Chengdu planlegger å bruke 54 prosent mer i år enn i fjor – tilsvarende 6265 yuan (8200 kroner), ifølge AlixPartners.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.