Da det kinesiske internettselskapet Alibaba ble børsnotert i 2014 satt Softbank igjen med en papirgevinst på nesten 80 milliarder dollar fra en 37 prosent stor eierpost i selskapet. Softbank investerte opprinnelig 20 millioner dollar i Alibaba.

Softbank har senere solgt seg noe ned, men satt med 747 millioner aksjer ved siste årsskifte – verdt 135 milliarder dollar (1100 mrd. kroner), tilsvarende 29 prosent av aksjene.

Softbank er også største eier i blant annet transportselskapet Uber og flere hundre andre oppstartsselskaper.

– Gjør noe helt nytt

Under kvartalspresentasjonen sa Softbanks grunnlegger og konsernsjef Masayoshi Son at han trodde han hadde funnet et nytt oppstartsselskap han er villig til å investere betydelige beløp i.

– WeWork er det neste Alibaba. Jeg tror at selskapet vil vokse betydelig og bli et av våre kjerneselskaper, sa han.

Det amerikanske oppstartsselskapet tilbyr korttidsleie av kontorer i storbyer over hele verden.

– WeWork gjør noe helt nytt da de benytter teknologi til å bygge nettverkssamfunn, sa Son.

Softbank investerte 4,4 milliarder dollar i fjor sommer, med en verdifastsettelse på 20 milliarder dollar. I den siste investerings- og finansieringsrunden i august er verdien blitt mer enn fordoblet til over 40 milliarder dollar. Softbank har deltatt med konvertibel gjeld.

– Det er ikke noe selskapet vi er nærmere enn Softbank. Dette var en god mulighet for oss å få finansiering, sa finansdirektør Artie Minson til under resultatpresentasjonen.

Taper milliarder

WeWork ble etablert i USA for åtte år siden og har ekspandert til over 20 land og har lokaler til leie i over 300 bygninger med 268.000 betalende kunder. Dette er en fordobling på ett år.

Omsetningen ble fordoblet til 763 millioner dollar siste halvår – med en tredobling av underskuddet til 723 millioner dollar. I fjor ble tapet på 933 millioner dollar. Til tross for ekspansjonen har belegget økt fra 78 prosent til 84 prosent.

– Det er ikke uvanlig at selskaper som dette har et stort kapitalbehov og ikke tjener penger. Se på Amazon, som ikke gikk med overskudd på mange år. Alt dette dreier seg om å bygge en plattform, sier senioranalytiker Alex Snyder hos Center Investment Management til CNBC.

Det mangler ikke på kritiske røster som mener at WeWork er et glorifisert eiendomsselskap med en verdivurdering som et fåtall teknologiselskaper kan påberope seg.

– Vi bokfører kostnadene nå og vil få inntektene neste år, sa Minson under resultatpresentasjonen.

Etableres i Norden

Det er ikke bare oppstartsselskaper som benytter selskapets tjenester, men også storselskaper som ønsker å knytte nettverk. Storselskaper som Facebook, Amazon, Starbucks, JPMorgan Chase og General Motors står for rundt 25 prosent av kundemassen.

Selskapets grunnlegger og toppsjef, 39-åringen Adam Neumann, mener at selskapet ikke driver tradisjonell utleie, men er et sosialt kontor- og nettverksselskap for næringslivet hvor selskaper og ansatte kan bygge nettverk ved å møtes i frukt- og kaffebaren og å få tilgang til kundeprofiler.

Det norskledede oppstartsselskapet Antler har leid seg inn hos WeWork i Singapore. Selskapet åpner det første kontordelingslandskapet i Norden i Stockholm i mars neste år – i den samme kontorbygningen som strømmetjenesten Spotify har hovedkontoret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik når du gjennom til toppene: - Det er lov her, så benytt mulighetene
Her gir Arendalsuke-veteranen sine beste tips
01:24
Publisert: