Kinesiske selskaper er i ferd med å bli verdensledende på utvikling og bruk av kunstig intelligens. Millioner av overvåkningskameraer skiftes ut i byer. De har innebygde sensorer med bruk av kunstig intelligens for blant annet å gjenkjenne personer og biler automatisk.
Størst på kunstig intelligens
Kina har ambisjoner om å bli størst på kunstig intelligens (ai) og neste generasjon mobiltelefoni (5G). Personvern kommer i annen rekke. Teknologien brukes allerede av myndighetene til overvåkning. Det har vært en rekke arrestasjoner etter automatisk ansiktsgjenkjennelse.
Det kinesiske ai-selskapet SenseTime fikk over 600 millioner dollar fra en investorgruppe ledet av internettgiganten Alibaba i april. Denne uken kom en ny finansieringsrunde på plass med 620 millioner dollar fra kinesiske og internasjonale investorer.
Dette verdsetter selskapet til over 4,5 milliarder dollar – over 50 prosent høyere enn hva den var så sent som i april. Selskapet gikk med overskudd i 2017 og har mer enn tidoblet omsetningen hittil i år og hatt 400 prosent vekst årlig siden 2014, ifølge selskapet.
«SenseTime har foretatt en hurtig utrulling av ai-teknologi og applikasjoner til smarte byer, smarttelefoner, underholdning, biler, finans, detaljhandel og andre næringer», skriver selskapet.
Blant de nye investorene er Fidelity International, Hopu Capital, Silver Lake og Tiger Global.
Over 40 videregående skoler i Kina har tatt i bruk undervisningsmateriell basert på kunstig intelligens utviklet av selskapet i samarbeid med Massachusetts Institute of Technology.
Mindre personvern
I den kinesiske byen Hangzhou har nye overvåkningssystemer fra internettgiganten Alibaba ført til en reduksjon av trafikkøene med 15 prosent på ett år. City Brain-prosjektet overvåker nesten alle gater i bydelen Xiaoshan med avanserte kameraer og sensorer.
Ved bruk av kunstig intelligens (ai) behandles denne informasjonen på store datasystemer. Alt lagres og kinesiske myndigheter har tilgang til det.
«Kinas autoritære regime tar systematiske skritt for å utvide overvåkningen av mennesker og kommunikasjon. Tentaklene strekker seg langsomt utover Kinas grenser. Arrestasjoner og anholdelser den siste måneden gir innsikt i hva dette betyr i praksis for Kina og verdens fremtid», skriver seniorforsker Sarah Cook hos Freedom House i en kommentarartikkel.
Den kinesiske overvåkningsteknologien er solgt til andre land. City Brain-prosjektet skal tas i bruk i Malaysia. En av årsakene til at Kina har gjort store teknologiske fremskritt innenfor kunstig intelligens er personlovgivning – eller rettere sagt, mangel på sådan.
– I Kina er folk mindre opptatt av personvern, noe som gjør at vi kan gå raskere frem, sa Alibaba-direktør Xian-Sheng Hua under World Summit AI i fjor.(Vilkår)