«Ingenting er umulig».

Disse tre ordene står på en plakett Aliko Dangote (60) har på kontoret sitt i Lagos i Nigeria, og minner stadig Afrikas rikeste mann om hvordan han skal tilnærme seg verden. 

Dangote, som var god for 12,3 milliarder dollar i midten av august ifølge Bloomberg Billionaires Index, er beskjeden i sitt personlige liv, men dristig i forretningsverdenen. 

Aliko Dangote er Afrikas rikeste mann, og har en rekke store planer. Her er han i Davos i januar på Verdens økonomiske forum. 
Aliko Dangote er Afrikas rikeste mann, og har en rekke store planer. Her er han i Davos i januar på Verdens økonomiske forum.  (Foto: Jason Alden/Bloomberg)

Dangote styrer et imperium som inkluderer sement, frakt, infrastruktur, landbruk og snart oljeraffinering, og han har en ruvende ambisjon som matcher prosjektenes omfang. Dangote-gruppen har ekspandert raskt, og spredt seg til nye territorier over hele Afrika, så vel som til nye næringer. 

Selv om han en gang mistet nesten seks milliarder dollar på ett år, er ikke Dangote nervøs av størrelsen og omfanget på investeringene, og sier han velger å foreta dristige bevegelser som andre ville unngått.

Han har investert nesten fem milliarder dollar i sukker-, ris- og meieriproduksjon, og nå 11 milliarder dollar til bygging av et oljeraffineri rett utenfor Lagos. Han sier han skal begynne å investere 60 prosent av sin virksomhet utenfor Afrika fra 2020.

Arsenal Football Club, et topplag i engelske Premier League, er en investering han sier han er ivrig etter å legge til i porteføljen.

Tjente milliarder på sement

Dangote har tjent milliarder på sement, noe han sier han har brukt til å styrke Afrika. 

– Jeg så på hele det afrikanske kontinentet, spesielt sør for Sahara, og sa: «Hva produserer vi egentlig?» Det jeg lærte er at flertallet av afrikanske land importerte sement. Jeg trodde en bedre måte å gjøre det på ville være å styrke Afrika – for å møte våre egne infrastrukturbehov, slik at vi kunne være mer selvforsynte, sier han.

Dangote mener at forretninger ikke bare handler om å tjene penger, men også om å ha en effekt. I over 20 år var selskapet et handelsselskap, før de bestemte at det skulle bli en industrigigant.

– Hvis du ser på det Dangote-gruppen gjør, handler det om å forbedre livene til folk, sier han.

Dangote sier at det selskapet har fått til er «nesten uhørt i Afrika».

– Vi har gjort handler verd 18 millioner dollar i løpet av omtrent fire år. De fleste vet ikke hva som skjer i Afrika, eller at vi er det første afrikanske selskapet som forsøker seg i disse bransjene – sement, jordbruk og nå så mye mer, sier han.

Skal begynne med olje

Nå er selskapet i ferd med å bygge et av verdens største oljeraffinerier. Dangote kom frem til beslutningen om å investere i olje da han så at de fortsatt hadde milliarder av dollar til investeringer i 2015.

– Det eneste stedet vi kunne investere så mye penger var i olje- og gassvirksomheten. Så raffineriet tar disse dollarene og lar oss investere i noe vi er vant til, som industri, sier han. 

650.000 fat per dag er målet for raffineriet. I 2005 var tallet 300.000, før det ble 400.000 i 2010.

– Hvorfor gikk du ikke inn i olje tidligere? 

– Flertallet av folk her har tjent pengene sine gjennom olje. Men Dangote-gruppen har aldri jobbet med olje, for å vise at du ikke må drive med det. I Nigeria har olje skadet hvordan vi tenker. Alle tenker på olje, olje, olje. Og vi er et selskap som har hatt suksess uten å gjøre det, sier han.

Dangote sier at han ikke ønsket å være en del av industrien, ettersom den ofte blir omtalt som preget av korrupsjon. Han ville ikke bli mistenkt. 

For tiden er raffineriprosjektet litt bak skjema, ettersom de ikke visste at de kom til å trenge 70 millioner kubikkmeter sand. Men Dangote er ikke redd for at de ikke kommer i mål. 

– Vi har det mest robuste teamet noen kan sette sammen, og vi har gjort denne typen arbeid sammen i flere år, sier han.

Vil kjøpe Arsenal

Når arbeidet med raffineriet er i mål, ser Dangote for seg en ny anskaffelse – Arsenal Football Club, en av de største fotballklubbene i verden. Han har støttet klubben siden midten av 1980-tallet, da han ble introdusert til den av klubbens visestyreformann, David Dein. 

Det er ikke aktuelt å kjøpe andre klubber. 

– Jeg bytter ikke klubb. Selv når Arsenal ikke gjør det bra, så holder jeg fortsatt med dem. Det er et stort lag som er godt styrt. Det kan bli styrt bedre, så jeg vil være der, sier han. 

– Tror du Stan Kroenke og Alisher Usmanov vil selge sin andel? 

– Alt er mulig i denne verden. Hvis de får riktig tilbud, er jeg sikker på at de vil gå vekk. Vi kommer til å være i en posisjon til å gi dem det riktige tilbudet. De vil ikke ha Arsenal for alltid. Noen vil gi dem et tilbud som får dem til å vurdere å kvitte seg med klubben. Og når vi er ferdig med raffineriet, tror jeg vi vil være i en posisjon til å gjøre det, sier han. 

Klubbens trener Arsène Wenger, vil bli byttet ut om Dangote tar over. Om han selv skulle spille, er han klar på hvilken posisjon på banen han skulle hatt. 

– Jeg ville vært en spiss. Jeg vil ikke være en del av det støttende teamet, jeg vil være den som scorer mål, sier han.

Bloomberg / Dagens Næringsliv(Vilkår)

Slik bruker du de fire siste ukene før Oslo Maraton
Marthe Myhre har rekorden i Oslo Maraton på kvinnesiden med den sterke tiden 02.43.31. Her gir hun sine tips for de siste fire treningsukene frem til 16. september.
02:39
Publisert: