Nettbutikken AlphaBay fremsto som profesjonell. Med noen få tastetrykk kunne brukere registrere seg og kjøpe narkotika, våpen, kredittkortnumre eller programvare for å ta kontroll over datamaskiner og smarttelefoner.

I begynnelsen av juli forsvant plutselig AlphaBay fra det mørke nettet. Samtidig ble det gjennomført raid i flere land, blant annet USA, Nederland, Canada og Thailand i «Operation Bayonet». I en forstad utenfor Bangkok ble den 26 år gamle kanadieren Alexander Cazes og hans thailandske kone arrestert.

– Cazes er mistenkt for å ha stått bak svartebørsmarkedet AlphaBay og tilrettelagt for ulovlig distribusjon av blant annet narkotika over hele verden. Etterforskningen pågår, sa den thailandske visepolitidirektøren Chalermkiat Sriworakhan på en pressekonferanse mandag.

Betalte med bitcoin

Alexander Cazes tok sitt eget liv mens han satt varetektsfengslet få dager etter han ble arrestert. FBI, Interpol, Europol og thailandsk politi er i ferd med å rulle opp et omfattende nettverk over hele verden.

Det antas at over 400.000 brukere var innom AlphaBay jevnlig. Oppgjør ble gjort via den anonyme digitale valutaen bitcoin. Disse opplysningene kom frem under politiets pressekonferanse søndag og mandag i Bangkok.

Dette var en type nettsted som ikke er tilgjengelig med vanlige nettlesere. For å komme seg inn på nettstedet, måtte en blant annet bruke en spesialprogramvare.

Bak Alphabay skjulte administratoren seg under navnet «DeSnake». Få visste hvem han var. 

Det var umulig å spore hvor dataserverne befant seg fysisk eller hvor «DeSnake» var i denne verden. Selgere og kunder var i hovedsak i USA og Europa. «DeSnake» tok en kommisjon.

Millionær som 20-åring

Cazes tjente sine første millioner allerede som tenåring fra programmering. Som 18-åring etablerte han programvareselskapet EBX Technologies i 2009.

– Vi trodde alltid at formuen hans kom fra investeringer i digitale valutaer. Han var allerede millionær før AlphaBay så dagens lys i 2004, skriver hans stemor Kathy Gauthier i en åpen Facebook-melding.

Den europeiske politiorganisasjonen Europol, Interpol, FBI og det amerikanske justisdepartementet er sikker på at de har tatt riktig mann.

– Dette er en fremragende suksess fra politietater i Europa og USA. Ved å samarbeide har vi sendt en klar melding om at vi har midler til å identifisere denne typen kriminalitet og slå tilbake – selv i områder på det mørke nettet, sier Europols toppsjef Rob Wainwright i en pressemelding.

Felt av Hotmail

Da thailandsk politi kom bankende på privatboligen i en forstad utenfor Bangkok satt Alexander Cazes foran datamaskinen og forsøkte å få dataserverne online.

Han visste ikke at politiet i Nederland og Canada allerede hadde tatt kontroll over dataserverne. På skjermen hadde han logget seg inn som administrator til AlphaBay.

Amerikanske myndigheter fant Cazes på grunn av hans Hotmail-adresse, «Pimp_Alex_91@hotmail.com». Den var blant annet blitt brukt da han etablerte svartebørsmarkedet i 2014, og i velkomst-poster til nye AlphaBay-brukere, skriver kanadiske CBC News.

På skjermen var det et dokument som viste en oversikt over 11 bankkontorer i thailandske banker og minst fire kontoer for digitale valutaer. Interpol skal ha fått tilgang til over 100.000 brukere av tjenesten etter beslagene.

Kilder sier til Bangkok Post at kanadieren sannsynligvis kontrollerte verdier for rundt 10 milliarder baht, tilsvarende 2,5 milliarder kroner. Det er ikke kjent hvor store beløp som er beslaglagt.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: