Et nervøst marked sendte Alphabet-aksjen ned 3,6 prosent tirsdag, i tråd med den negative stemningen på Wall Street. Kort tid etter at børsene i USA stengte klokken 22 norsk tid la Alphabet frem resultater for første kvartal som var omtrent helt på linje med analytikernes forventninger.

Aksjekursen fortsatte å falle i senhandelen etter at børsene hadde stengt. Vel en time etter at resultatene var ute hadde aksjekursen falt med 6,5 prosent.

Alphabet hadde en omsetning på 68,01 milliarder dollar, og et resultat på 24,62 dollar per aksje. Analytikerne ventet på forhånd at Alphabet ville ha en omsetning på vel 68,08 milliarder dollar, tilsvarende et resultat på knapt 25,75 dollar per aksje.

Alphabet rapporterer blant annet om en kraftig svikt i annonseinntektene fra datterselskapet Youtube. Analytikerne hadde ventet inntekter på 7,51 milliarder dollar, men endte med annonseinntekter på 6,87 milliarder dollar. Youtube hadde en fantastisk vekst under pandemien, men nå ser det ut som at brukerne også vil bruke tiden på aktiviteter uten skjerm.

Google hadde en omsetningsvekst på 23 prosent sammenlignet med samme kvartal ifjor. Dette er noe svakere enn veksten på 34 prosent i kvartalet før, da økonomien var i ferd med å åpne igjen etter pandemien.

Alphabet hadde en fantastisk vekst og lønnsomhet under pandemien. Nå er spørsmålet om selskapet klarer å holde oppe dampen, eller om det går som med Netflix som har gått på en smell etter at folk igjen kunne bevege seg fritt.

Tegn for fremtiden

Microsoft la tirsdag kveld resultater som var litt bedre enn ventet. Konglomeratet General Electric la frem gode resultater tirsdag ettermiddag, før de amerikanske børsene åpnet, men aksjen stupte etter at selskapet varslet tøffere tider fremover.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets er klar på at forrige kvartal er historie, og at tiden fremover vil bestemme retningen på børsene. Høyere renter og inflasjon, og problemer med nedstengninger i Kina og forverrede forsyningsproblemer lover i så møte ikke bra.

– Det er frykt for marginpress, blant annet på grunn av høyere råvarepriser og større lønnsutgifter. Med lavere inntjening og høyere renter er det ikke rart at markedet sliter litt, sa aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til DN tirsdag.

Men analytikerne er nokså optimistiske på Alphabets vegne og tror på økt omsetning og anbefaler aksjen. Annonsesalget er bra, og flere av analytikerne peker også på Alphabets lovende satsing på kunstig intelligens (AI) som en suksess.

Alphabet har i likhet med de fleste teknologiselskapene slitt på børsen det siste halvåret, og aksjekursen er ned nesten 20 prosent fra toppen på slutten av fjoråret.

Grunnleggerne Sergey Brin og Larry Page kontrollerer Alphabet med et flertall av de stemmeberettigede aksjene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.