Etter nesten seks timer kunne toppsjefene for Amazon, Alphabet (Google), Apple og Facebook slå av kameraene og ta av seg slipsene etter å ha blitt grillet på en måte som sjefene for amerikanske finansinstitusjoner og bilindustrien sist opplevde etter finanskrisen i 2009.

De fire selskapene har en børsverdi på 4850 milliarder dollar – tilsvarende den årlige verdiskapingen i Japan, verdens tredje største økonomi.

– Tok stor risiko

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er verdens rikeste med en formue på over 180 milliarder dollar – til tross for å ha gjennomgått verdens dyreste skilsmisse i fjor. Hans tidligere kone, MacKenzie Scott, er verdt 60 milliarder dollar.

Bezos forsvarte den dominerende posisjonen Amazon har i det amerikanske markedet da han ble kjørt til veggs med spørsmål om hvorvidt selskapet knuste småselskaper med sin markedsdominans.

– Jeg elsker garasjegründere. Jeg var en entreprenør som startet opp i en garasje. På samme måte som verden trenger småselskaper, er det også behov for storselskaper. Det spiller ingen rolle hvor dyktig du er som entreprenør. Du kan ikke bygge et Boeing 787-fly i en garasje. Jeg gikk fra en stabil jobb til en garasje i Seattle for å finansiere oppstartsselskapet mitt. Jeg tok en stor risiko, sa Bezos.

– Denne bilen har et vanvittig antall hestekrefter
Under panseret på BMW M8 Competition sitter det en perle av en motor.
03:00
Publisert:

Dette var første gang Bezos er blitt innkalt som vitne i en kongresshøring. Han ble grillet av politikere fra begge partier på hvordan Amazon behandler små- og mellomstore selskaper som selger produkter på nettstedet – ofte i konkurranse med Amazon.

Alle toppsjefene gjentok hvor stolte de var over at selskapene er en del av den amerikanske oppstartskulturen. Apple ble startet på midten av 1970-tallet og var truet av konkurs 20 år etter oppstarten. De tre andre selskapene ble etablert i tidsrommet mellom 1994 og 2004.

– Det er lett å glemme hvor raskt alt dette har skjedd. Vi startet ikke opp som det største handelsnettstedet. Ebay var mange ganger større enn oss. Vi utviklet løsninger og støtteordninger for selgere og ga dem de beste verktøyene slik at vi alle kunne lykkes. Det var på den måten vi ble større enn Ebay, sa Bezos.

Ebay har en børsverdi på 38 milliarder dollar. Amazon er 40 ganger mer verdt.

Kinesisk Google-samarbeid

De fire toppsjefene hadde forberedt skriftlige innlegg. Da politikerne startet med spørsmål måtte de forsvare seg – fra republikanere og demokrater. Forbindelsene til Kina ble et tema under spørsmålsrunden.

Google trakk seg offisielt ut fra det kinesiske markedet i 2010. De har vurdert å etablere en lukket tjeneste i Kina, underlagt sensur tilsvarende kinesiske konkurrenter. De leverer operativsystemer Android til kinesiske mobiltelefonprodusenter.

Google har etablert et forskningssenter for kunstig intelligens i Kina.

– Dere samarbeider med kinesiske universiteter. Det stiller spørsmål ved ditt engasjement for vårt land og våre verdier. Hvorfor vil et amerikansk selskap med amerikanske verdier støtte det kinesiske forsvaret så direkte, men har etiske bekymringer med å samarbeide med det amerikanske forsvaret, spurte republikaneren Matt Gaetz Googles toppsjef Sundar Pichai.

– Vi jobber ikke med det kinesiske forsvaret. Sammenlignet med andre selskaper er det veldig begrenset hva vi gjør i Kina, sa Google-sjefen.

Apple har den tetteste tilknytningen til Kina. Nesten alt av produkter de selger produseres ved fabrikker i Kina, som også er selskapets nest største marked.

Apple-vekst

Apple vil legge frem kvartalsresultater etter børsens stengetid på torsdag. Mens store deler av den vestlige verden var delvis nedstengt i begynnelsen av andre kvartal, hadde Kina begynt å gjenåpne økonomien.

Ifølge Counterpoint Research økte Apple salget av Iphone-modeller i Kina med 225 prosent i andre kvartal sammenlignet med årets tre første måneder. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var enhetsveksten på 32 prosent.

Samsung la frem kvartalsresultatet torsdag morgen i Seoul. Det endte med en bedring i driftsresultatet på 23 prosent takket være høy etterspørsel etter databrikker og komponenter og høyere priser. Omsetningen falt med seks prosent til 53.000 milliarder won (402 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.