På tirsdag lå kursen på en den digitale valutaen «ripple xrp» (xrp) på 23 amerikanske cent. I morgentimene på torsdag er den mer enn fordoblet og omsettes til over 51 cent ved digitale børser. Ripple-valutaen har en verdi på nesten 19 milliarder dollar er den fjerde største av de digitale valutaene.

Samarbeider med over 100 banker

Ripple forsøker å få med seg internasjonale finansinstitusjoner for å kunne gjennomføre store pengetransaksjoner på tvers av landegrensene – i konkurranse med Swift-plattformen, som banker har benyttet siden 1970-tallet.

Ripple har i løpet av de siste månedene fått på plass avtaler med over 100 banker og finansinstitusjoner. American Express har begynt å benytte teknologien til valutatransaksjoner for britiske kunder som benytter den spanske banken Santander som bankforbindelse.

– American Express har en lang historie hvor vi integrerer ny teknologi. Samarbeidet med Ripple og Santander er neste skritt fremover på blokkjedereisen og hvordan vi forflytter penger rundt i verden, sa American Express’ teknologidirektør Marc Gordon da avtalen ble inngått.

Ripple, som i motsetning til bitcoin er et selskap med egne utviklere på lønningslisten, vil starte et forsøksprosjekt på fredag sammen med japanske og sørkoreanske banker. Målet er å redusere transaksjonskostnadene med minst 30 prosent på valutatransaksjoner.

Ripple har fått med seg 61 japanske banker som inngår i Japan Bank Consortium (JBC) slik at disse kan ta i bruk Ripples blokkjedeteknologi til transaksjoner. Brukere av banktjenestene kan betale eller overføre penger med bankkontonummer, mobilnummer eller QR-koder.

– Et internettøyeblikk

Finansinstitusjoner kan velge å benytte Ripples teknologi og plattformer, men også benytte valutaen «xrp» til å betale for disse transaksjonene eller bruke som en valuta. Det vil bare sekunder å overføre penger fra Japan til Europa – eller hvor som helst i verden.

– Bankenes likviditetsbehov administreres med store beløp som sitter i valutakontoene «nostro» og «vostro». Vi mener dette er en svært lite effektiv modell. Vi kan benytte digitale valutaer til å finansiere likviditet og Ripple er i en unik posisjon til å gjøre dette. Med bitcoin tar det fire timer å gjennomføre en transaksjon. Med «xrt» tar det 3,6 sekunder, sa Ripples konsernsjef Brad Garlinghouse til Fortune Magazine i oktober.

I forrige uke gjennomførte Ripple en test hvor det ble overført over 13 milliarder dollar. Dette ble gjort på noen sekunder med en pris på under åtte kroner.

En valutatransaksjon fra norske banker til en uten utenlandsk bankkonto utenfor EU tar 2–3 virkedager og standardgebyrer starter på 60 kroner.

– Blokkjedeteknologien er et internettøyeblikk for finanssektoren. Ikke noe mindre enn det. Hvis vi ser tre til seks år frem i tid er vi svært optimistiske på hvordan disse digitale eiendelene vil spille en viktig del i hvordan finanstjenester utføres. De vil levere masse verdi. Men dette tar tid. Dette er veldig, veldig tidlig fase, sa Ripples Europa-direktør Daniel Aranda til Financial Times i forrige uke.

For ett år siden lå «ripple xrp»-kursen på 0,5 amerikanske cent. Det er med andre ord en hundredobling på ett år.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Gammeldags jul
Julen var bedre før. Det har den alltid vært.
01:23
Publisert: